Farlig bakterievariant fundet i Danmark

En hidtil ukendt variant af det frygtede MRSA-bakterie er fundet i Danmark. Landbruget er i søgelyset

En ny variant af den såkaldte MRSA-bakterie er blevet fundet i komælk og i mennesker i Danmark og Storbritannien, og forskere kalder det et "potentielt sundhedsproblem for offentligheden".

MRSA er en flerfoldig betegnelse for en multiresistent bakterie, der kan give store kødsår, skader på vitale organer og i sidste ende føre til døden. De fleste typer antibiotika preller af på den frygtede bakterie.

Den nye variant af MRSA omtales torsdag i medicintidsskriftet Lancet Infecious Diseases.

Forskere fra blandt andet Cambridge University har fundet den muterede stafylokok i 13 ud af 940 prøver, der er taget på 450 husdyrlandbrug i det sydvestlige England.

I Skotland og England er varianten fundet i 27 mennesker, der er under behandling for MRSA, mens der i Danmark alene er fundet 24 mennesker med den muterede bakterie.

Mejeriprodukter som pasteuriseret mælk og ost udgør ikke nogen risiko for befolkningen, men folk, der arbejder med husdyr i landbruget, kan være i risikozonen, hedder det.

- Skønt der er indicier på, at malkekøer er et reservoir for infektionen, så vides det stadig ikke med sikkerhed, om køerne smitter folk, eller det er folk, der smitter køerne. Det er en af de ting, vi skal se på som det næste, siger Mark Holmes, der er underviser og forsker på Cambridge University i forebyggende veterinær medicin.

Den muterede bakterie kan ved genetisk screening snyde og forlede til at tro, at den reagerer på visse typer antibiotika. Det kan forsinke en livsnødvendig behandling.

I Danmark rapporteres der med jævne mellemrum om tilfælde af MRSA. Det rammer typisk ansatte i landbruget og patienter på hospitaler.

Nogle forskere mener, det er den overdrevne brug af penicillin i landbruget, der er skyld i MRSA.

0 kommentarer
Vis kommentarer