Myndigheder beroliger: Stop agurkepanik

Mistanken til danske agurker er 'meget, meget minimal', siger Fødevarestyrelsen i sagen om dødelig tarmsygdom

Danskerne bør slå koldt vand i blodet, selvom Nordtyskland hærges af en livsfarlig tarmbakterie, der menes at stamme fra inficerede agurker.

Myndighedernes mistanke til agurker fra danske drivhuse ligger nemlig på et særdeles lille sted, beroliger Fødevarestyrelsen i Danmark.

- Den mistanke, vi har, er meget, meget minimal. Der er stor usikkerhed om danske agurker overhovedet er involveret i sagen, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim Vandrup Sigsgaard.

- Vi har ikke nogen anbefalinger, der går på, at man ikke skal købe danske agurker, tilføjer han.

Danske agurker undersøges
Et parti danske agurker undersøges i øjeblikket for tarmbakterien VTEC, som har slået ti mennesker ihjel i Tyskland og ramt i hundredvis.

Efter planen ligger de første analyseresultater fra de danskproducerede agurker på bordet tirsdag, men hvis grøntsagerne skulle vise sig at være inficerede, ville det komme som en overraskelse, lyder det.

- Det ville være ret unikt. Det er historisk set ikke særligt store udbrud, der relaterer sig til danske produkter, fortæller Kim Vandrup Sigsgaard.

Agurkebranchen i Danmark bekymrer sig over, at bakterieængstelsen får konsekvenser for salget af danske agurker. Producenterne insisterer på, at fødevaresikkerheden herhjemme er i verdensklasse.

Den udlægning får opbakning fra Fødevarestyrelsen.

- Det synes vi også. Der er både egenkontrol og myndighedskontrol med området. Danske fødevarer er generelt meget sikre, vurderer Kim Vandrup Sigsgaard.

Han understreger dog, at sagen om de inficerede agurker tages meget alvorligt hos myndighederne, der undersøger alle spor.

Men budskabet fra Fødevarestyrelsen er dog ganske klart til bekymrede forbrugere, som overvejer at droppe danskproducerede agurker, når de står i supermarkedet.

- Man bør have tiltro til danske agurker, fastslår Kim Vandrup Sigsgaard.