Nemmere folkekirke-exit høster hård kritik

Regeringen vil gøre det lettere for danskerne at melde sig ud af folkekirken, men forslaget vækker vrede.

Danmarks borgerlige partier, som traditionelt har værnet om forholdet mellem stat og kirke, er så småt i færd med at opløse det historiske forhold, skriver Kristeligt Dagblad lørdag.

Det mener flere forskere og samfundsdebattører, efter at regeringen forleden præsenterede sin 'Væk med bøvlet'-pakke, der på en række områder skal lette forholdet mellem borgere og det offentlige bureaukrati.

I pakken foreslår regeringen at gøre det lettere at melde sig ud af folkekirken ved at fjerne kravet om at fremvise dåbsattest ved udmeldelse.

Dermed tager regeringen et 'lille skridt på vej til at adskille stat og kirke', mener lektor ved Aarhus Universitet Hans Hauge, som forsker i religion og politik.

- Det problematiske her er signalværdien. Det er ikke bare et teknisk neutralt fænomen, men snarere en håndsrækning til dem, der vil adskille stat og kirke. Det undrer mig, at en borgerlig regering kommer med sådan et forslag, siger han.

- Politisk set er det ikke særligt klogt, medmindre de virkelig mener, at det skal være lettere at forlade folkekirken, tilføjer han.

Sognepræst og forfatter Sørine Gotfredsen mener, at regeringens forslag peger i retning af et opgør med kristne værdiers forrang, mens SF's kirkeordfører, Pernille Vigsø Bagge, kalder forslaget 'synd for folkekirken'.

Hun kritiserer samtidig regeringen for ikke i stedet at aflaste menighedsrådene:

- Forslaget rykker ikke noget. Der skal langt mere krasse midler til for at komme bøvlet i folkekirken til livs. Det er et problem, at kirken drives af frivillige, der ikke er uddannet til at udføre det bureaukratiske arbejde, lyder det.

Ifølge biskop i Aarhus Stift, Kjeld Holm, er det dog noget vrøvl at tolke regeringens initiativ som et angreb på folkekirken:

- Det er en ligegyldig ændring uden signalværdi. Vi skal passe på med at tro, at der er det helt store på færde, hver evig eneste gang der sker en lillebitte ting i forhold til folkekirken, siger han til Kristeligt Dagblad.

0 kommentarer
Vis kommentarer