- Nordkoreanske fanger spiser kerner fra dyrelort

Amnesty International afslører forfærdelige forhold i politiske fangelejre

Amnesty International har fået taget satellitbilleder, der viser en voldsom stigning i antallet af politiske fangelejre. (Foto: Amnesty International)
Amnesty International har fået taget satellitbilleder, der viser en voldsom stigning i antallet af politiske fangelejre. (Foto: Amnesty International)

Rotter og majskerner fra dyreafføring.

Det er en del af kosten for flere tusinde politiske fanger i Nordkorea.

Amnesty International har offentliggjort satellitbilleder og øjenvidneberetninger, som afslører forfærdelige forhold i Nordkoreas politiske fangelejre.

Billederne viser placering, størrelse og forhold inde i flere af Nordkoreas fangelejre, der huser omkring 200.000 politiske fanger.

Amnesty International har desuden indhentet oplysninger om livet i lejrene ved at tale med en række vidner, herunder tidligere indsatte fra den politiske fangelejr i Yodok samt vagter i andre politiske fangelejre.

Alle menneskerettigheder ignoreres
- Nordkorea kan ikke længere benægte, at landet i årtier har drevet en masse politiske fangelejre. Lejrene er ude af syne for resten af verden, og stort set alle de menneskerettigheder, som findes, ignoreres, siger Sam Zarifi, Amnesty Internationals direktør for Asienprogrammet.

Amnesty International mener, at lejrene har været i drift siden 1950'erne, men kun tre mennesker er menes at være sluppet ud. Omkring 30 er blevet frigivet. Ganske få af de undslupne og løsladte fanger har haft held til at flygte ud af Nordkorea.

Ifølge tidligere fanger fra fangelejren i Yodok, tvinges fanger til at arbejde under forhold, der nærmer sig slaveri. De er ofte udsat for tortur og anden grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling. Alle fangerne i Yodok har været vidne til offentlige henrettelser.

Jeong Kyoungil blev tilbageholdt i Yodok i 2000-2003. Amnesty International interviewede Jeong i Seoul i april 2011.

Tortur og dyreafførring
- Vi arbejder i skiftehold i markerne fra kl 4 om morgenen til 21 om aftenen. Fra 21:00 til 23:00 er det tid til ideologi uddannelse. Hvis vi ikke husker de ti etiske regler, får vi ikke få lov til at sove. Dette er den daglige tidsplan, fortæller han til Amnesty.

Jeong Kyoungil fortæller, at omkring 40 procent af de indsatte døde af underernæring mellem 1999 og 2001.

- Vi får 200g dårligt forberedt majs vælling - men kun hvis vi afslutter vores daglige opgaver. Hvis ikke, får vi ikke nogen føde. Hvis du kun er færdig med halvdelen af din tildelte opgave, får du kun halvdelen af din mad.

Amnesty International har fået at vide, at folk spiser rotter eller piller majskerner ud af dyreafføring for at overleve, selvom de risikerer isolationsfængsling eller andre former for tortur.

De nordkoreanske myndigheder har også kendt for at bruge en 'tortur celle', hvor "forstyrrende indsatte" bliver spærret inde i mindst en uge. Amnesty har kendskab til ét tilfælde, hvor et barn kastet ind i cellen i otte måneder.

0 kommentarer
Vis kommentarer