Chefer skal fyres for offentlige underskud

Ligesom i private virksomheder skal chefer i staten smides ud, hvis de ikke holder budgetterne, mener flertal

Finansminister Claus Hjort Frederiksen bakker op om forslaget om, at offentligt ansatte chefer skal kunne fyres, hvis de ikke overholder deres budgetter. (Polfoto)
Finansminister Claus Hjort Frederiksen bakker op om forslaget om, at offentligt ansatte chefer skal kunne fyres, hvis de ikke overholder deres budgetter. (Polfoto)

Danmarks økonomi er så presset, at det fremover skal koste statsansatte chefer jobbet, hvis de ikke overholder budgetterne.

Det foreslår regeringen som del af en ny styringslov for stat, kommuner og regioner. Og forslaget får bred opbakning i Folketinget.

Både Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti støtter op om forslaget. Dermed bliver det formentlig del af den budgetlov, som partierne lige nu forhandler om.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er klar til at sætte tommeskruerne på topcheferne:

- Skulle man gentagne gange overskride budgetterne uden at have gjort noget ved det, så ved man fra private virksomheder, at man bliver afskediget. Den sanktion er også naturlig at have i det offentlige, siger Claus Hjort Frederiksen (V) til Ritzau.

Regeringen har kun ledelsesansvaret for staten, og derfor gælder forslaget kun cheferne i ministerierne og styrelserne under staten. Men står det til Dansk Folkeparti, bør kommuner og regioner følge trop.

Både børnehavelederen, skolelederen og afdelingslederen på sygehuset skal ud, hvis de ikke har styr på økonomien, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF):

- Alt for ofte er det folk på gulvet, der ryger, når tingene skrider, mens dem med stjerner på skuldrene får lov til at blive hængende. Det duer ikke. Hvis cheferne ikke kan lede, skal de væk, og det gælder fra institutionslederen og op, siger Kristian Thulesen Dahl.

Cheferne i staten kan allerede i dag fyres for sløset økonomihåndtering. Men regeringen lægger op til, at spørgsmålet skal fylde mere i ansættelseskontrakterne og dermed gøre det lettere at fyre cheferne.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen er det op til den enkelte kommune og region, om man vil gøre det samme. Det vil regeringen ikke blande sig i.

Partierne fortsætter forhandlingerne om budgetloven, og et bredt flertal ventes at sige ja til loven, der skal sikre, at kommuner, regioner og staten lever op til de aftalte budgetter, så statskassen går i nul i 2020.