Fyrede 1,2 mio. kr. af på kunst

Midt i en sparetid: Politikerne nøjes ikke med at købe dyre designermøbler - de vil også have dyre malerier på væggene

Borgmester Jørn Pedersen vil ikke købe mere kunst på Kolding-borgernes regning.(Foto: Ole Frederiksen)
Borgmester Jørn Pedersen vil ikke købe mere kunst på Kolding-borgernes regning.(Foto: Ole Frederiksen)

Det er ikke kun bløde designermøbler, som pryder rådhuset i Kolding. De folkevalgte politikere har også købt overdådige malerier til en pris, der kan gøre et mindre dansk museum forlegen.

Man har bl.a. betalt henholdsvis 115.000 kr. for maleriet ’Svanesøen’ og 60.000 kr. for ’Dansende pige’ malet af ekspressionisten Hans Voigt Steffensen, der er kendt for at male sanselige og bevægende dansebilleder –  en velvalgt ramme for den festlige indkøbsfest på rådhuset, der har stået på siden 2007.

Museet fik kun et maleri
Ud over Hans Voigt Steffensens malerier har Kolding Kommune købt et maleri af Edward Weie for 130.000 kr. Man har brugt 129.600 kr. på et Tom Krøjer-maleri og 80.000 kr. på et maleri af Henning Damgård-Sørensen.

Alt i alt er der i perioden 2007 til oktober 2010 blevet købt kunst for 1,21 millioner, fremgår det af Ekstra Bladets aktindsigt.

I 2009 brugte Kolding Kommune alene 424.600 kr. på kunst. Til sammenligning erhvervede byens museum, Trapholt Museum, blot et maleri samme år. Det var ’Muren I-II-III’ af Hans August Andersen, som var en gave fra kunstnerens enke.

Inden for budgettet
Det er den afgåede kommunaldirektør Ingemann Olsen, som har underskrevet ordrerne på hovedparten af kommunens dyre malerier.

– Er det o.k., at Kolding har købt så meget kunst, mens skolens kommuner ikke har kunnet finde penge til nye bøger?

– Må jeg ikke have lov at sige, at jeg har stået for kunstindkøb over 25 år. I den periode har der økonomisk været ups and downs. Men mine indkøb har altid været inden for de budgetter, der er vedtaget politisk, siger Ingemann Olsen.


– Men jeg sidder med kvitteringer fra 2007 til 2010. Der er brugt 1,2 mio. kr., mens bl.a. skolerne skulle spare. Er det ikke mange penge?

– Nej, jeg har haft til opgave at udsmykke kommunens bygninger. Og i forhold til et byggebudget på par hundrede millioner, så er det vel en halv procent af dette budget.

– Det synes jeg ikke er meget, men som sagt har jeg ikke foretaget mig noget, der ikke er politisk bestemt, forklarer kommunaldirektøren.

Han blev fyret i april sidste år.

(Research: Mads Fleckner)