Prominent overlæge indberetter Penkowa

Milena Penkowa er blevet indberettet for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed på grund af fusk med videnskabelige billeder

Overlæge indberetter Penkowa på grund af fusk med videnskabelige billeder(Foto: Tariq Mikkel Khan)
Overlæge indberetter Penkowa på grund af fusk med videnskabelige billeder(Foto: Tariq Mikkel Khan)

Milena Penkowa er blevet indberettet for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed på baggrund af en mistanke om, at videnskabelige billeder er blevet genbrugt og manipuleret i to videnskabelige artikler.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det er professor og overlæge ved Rigshospital Bente Klarlund Pedersen, der står bag indberettelsen.

-Samarbejde mellem forskere er baseret på tillid. Når man ser på artiklerne hver for sig, giver det ikke anledning til mistanke om svindel.

- Og jeg overvejede derfor ikke i 2005 at krydstjekke om billederne var anvendt tidligere, siger Bente Klarlund Pedersen i pressemeddelelsen.

Samme billedmateriale
Hun har arbejdet sammen med den skandaleramte hjerneforsker, og de to har sammen forfattet de artikler, hvori de tvivlsomme billeder indgår.

De to artikler, der muligvis har det samme billedmateriale, er udgivet i henholdsvis 2003 og 2005.

Der er tale om billeder, der er udarbejdet af Milena Penkowa, og som illustrerer resultater fra den del af projektet, som Penkowa har haft ansvaret for.

De omtalte illustrationer er fotos af en muskel, som er leveret af Penkowa.

Vil have sandheden frem
Den nyeste udvikling i sagen omkring Milena Penkowa bliver hilst velkommen af dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Ulla Wever.

- Jeg mener, at det er den rigtige beslutning. Artiklerne vil selvfølgelig automatisk indgå i den store undersøgelse af alle Milena Penkowas arbejder, som universitetet laver i samarbejde med Det Frie Forskningsråd, siger Ulla Wever ifølge pressemeddelelsen.

Bente Klarlund Pedersen vil have sandheden frem.

- Der er ingen tvivl om, at der er foregået noget snyd i forbindelse med den del af biopsierne og undersøgelserne, som Milena Penkowa har stået for. Nu handler det mere end noget andet om, at sandheden skal frem, siger Bente Klarlund Pedersen til bt.dk.

Læs også: Forskningsråd: Tag prisen fra Penkowa