Sundhedsekspert indberettes for fusk

Penkowa-sagen trækker den populære sundhedsekspert og professor Bente Klarlund Pedersen med ned i sølet. Nu bliver hun anklaget for videnskabelig uredelighed

Overlæge på rigshospitalet og sundhedsekspert for Politiken, Bente Klarlund Pedersen, bliver tiltalt for videnskabelig uredelighed. Dermed er hun på vej samme vej, som veninden Penkowa.
Overlæge på rigshospitalet og sundhedsekspert for Politiken, Bente Klarlund Pedersen, bliver tiltalt for videnskabelig uredelighed. Dermed er hun på vej samme vej, som veninden Penkowa.
Følg Samfund

Da Bente Klarlund Persen i starten af april indberettede Milena Penkowa for billedmanipulation i videnskabelige artikler, var det måske mest af alt, fordi den vellidte professor følte jorden brænde under sig selv.

Nu bliver Bente Klarlund Pedersen, der er overlæge på Rigshospitalet og dagbladet Politikens sundhedsekspert, nemlig selv indklaget til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

- Det er rigtigt forstået, at vi i morgen vil indklage Bente Klarlund Pedersen for UVVU. Og her skal hun forklare sig over for det danske system. Nu er det tid til tid at gå i aktion, siger den britiske professor James A. Timmons fra Royal Veterinary College University i London til ekstrabladet.dk

Læs også: Prominent overlæge indberetter Penkowa

Bente Klarlund Pedersen gik den 2. april til UVVU, fordi hun efter egen forklaring var blevet opmærksom på, at der var en begrundet mistanke om uredelighed ifm. det billedmateriale, der indgik i to forskningsartikler fra henholdsvis 2003 og 2005.

Artiklerne er forfattet af blandt andre den skandaliserede hjerneforsker Milena Penkowa og har Bente Klarlund Pedersen som medforfatter og hovedansvarlig.

-Samarbejde mellem forskere er baseret på tillid. Når man ser på artiklerne hver for sig, giver det ikke anledning til mistanke om svindel. Og jeg overvejede derfor ikke i 2005 at krydstjekke, om billederne var anvendt tidligere, udtalte Bente Klarlund Pedersen, da hun skulle forklare, hvorfor hun indklagede sin tidligere kollega, Penkowa, til universitetsverdenens gabestok, UVVU.

Læs mere: Overlæge fortryder samarbejde med Penkowa

Men ifølge den britiske professor James A. Timmons har Bente Klarlund Pedersen i lang været klar over, at der var noget lusket ved de to artikler, der var blevet til i et samarbejde med Milena Penkowa.

Bente Klarlund Pedersen bekræfter overfor Ekstrabladet, at hun i morgen vil blive indberettet for videnskabelig uredelighed.

- Det er rigtigt, at der er blevet lavet en sag imod min forskning, siger overlægen til ekstrabladet.dk

Læs mere i Ekstra Bladet i morgen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller