Nyuddannede sygeplejersker ofte uden job

Arbejdsløsheden blandt nyuddannede sygeplejersker er rekordhøj. Fagforbund frygter at mange forlader branchen

Selv om 25-årige Tanja Skovgaard Nissen fra Vojens siden januar har haft papir på, at hun er sygeplejerske, så er jobbet i den hvide kittel endnu ikke blevet virkelighed. Ligesom mange andre nyuddannede sygeplejersker kan hun ikke få et job.

Ledigheden blandt nyuddannede sygeplejersker er lige nu rekordhøj. På et år er antallet af arbejdsløse nyuddannede sygeplejersker mere end fordoblet. Det skriver Synergi, nyhedsbrevet for Dansk Sygeplejeråd, onsdag.

- Det er lidt kedeligt, at man bruger så lang tid på en spændende uddannelse, og så kan man ikke få lov at bruge den.

- Jeg har nok søgt omkring 50 job og fået afslag. Langt de fleste steder har de brug for sygeplejersker med erfaring, og derfor bliver man siet fra, fortæller Tanja Skovgaard Nissen.

Nye tal fra Danske Sundhedsorganisationers A-kasse viser, at der i marts 2011 var 631 arbejdsløse nyuddannede sygeplejersker svarende til en arbejdsløshed på 65 procent blandt nyuddannede.

Til sammenligning var der kun 237 ledige nyuddannede sygeplejersker i marts 2010.

Sygeplejerskernes fagforbund frygter, at man taber en hel generation af sygeplejersker på gulvet, fordi de vælger helt at forlade sundhedsvæsnet, når de ikke kan få arbejde.

Senior projektleder ved Dansk Sundhedsinstitut Christina Holm-Petersen mener, sundhedsvæsnet kan blive ramt, hvis de nyuddannede sygeplejersker ikke får arbejde.

- Det er en rigtig kedelig tendens. Især fordi vi sandsynligvis får brug for alle sygeplejersker om nogle år, når der igen vil være sygeplejerskemangel på grund af den demografiske udvikling, siger Christina Holm-Petersen.