Rektor undskylder for Penkowasagen

Københavns Universitets rektor erkender nu, at han har begået fejl i sagen om den omstridte hjerneforsker

Ralf Hemmingsen siger undskyld (Foto: Joachim Adrian)
Ralf Hemmingsen siger undskyld (Foto: Joachim Adrian)

Efter rundt regnet 5.600 avisartikler om Penkowasagen er Københavns Universitets rektor nu nået frem til, at han burde have handlet anderledes i affæren om den svindeldømte hjerneforsker.

I dagens udgave af Politikens Kronik erkender Ralf Hemmingsen, at 'der helt klart er begået fejl på den ene eller anden måde':

- Jeg vil gerne med syvtommersøm slå fast, at Københavns Universitet hverken i denne eller andre sager har holdt hånden over uredelige forskere ... Imidlertid er der klart ting, jeg personligt kunne have gjort væsentligt bedre.

- Blandt andet kunne jeg som repræsentant for ledelsen have skelet mindre til Milena Penkowas formelle CV og mere til, om hun var en rollemodel for andre forskere, da hun blev indstillet til EliteForsk-prisen, skriver rektor.

Uvildig undersøgelse
Ralf Hemmingsen fastholdt indstillingen af hjerneforskeren til Videnskabsministeriets millionpris i 2009, selv om han vidste, at hun var involveret i en politisag.

Kammeradvokaten offentliggjorde for nylig en 700 siders redegørelse om Penkowasagen, der rummer en del kritik, men samlet frikender rektor for at have favoriseret Milena Penkowa på en usaglig måde.

Små 500 forskere arbejder dog ufortrødent videre for en uvildig undersøgelse, der ikke er udarbejdet af universitetets egen advokat.

Nu har de ph.d.-studerende også begyndt et tilsvarende initiativ og indsamlet foreløbig 200 underskrifter.

Professor Elisabeth Bock fra Københavns Universitet, der er en af initiativtagerne til den store underskriftsindsamling, siger, at rektors erkendelser kommer sent i forløbet.

Og at han forbigår forhold i sin Kronik, blandt andet at hundredvis af forskere kun mener, tilliden til universitetet kan genskabes gennem en uvildig undersøgelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere