Skotsk DSB-redning ændrer ikke ulovlig støtte

FirstGroups overtagelse af DSBFirst-lån vil ikke nødvendigvis ændre på ulovlig statsstøtte, siger ekspert

Kammeradvokaten har luftet muligheden for, at FirstGroup kan redde DSB fri af de nuværende kvaler ved at overtage en del af lånet i det fælles selskab, det konkurstruede DSBFirst.

Det lyder umiddelbart som en tillokkende løsning på DSB's tårnhøje problemer - blandt andet i forbindelse med lånet, som samme kammeradvokat har betegner som ulovlig statsstøtte.

Men det er ikke sikkert, at DSBFirsts skotske medejer kan rette op på situationen, vurderer adjunkt på CBS og ekspert i udbud, statsstøtte og konkurrenceret, Grith Ølykke.

- Det betyder ikke nødvendigvis, at der ikke er tale om statsstøtte, hvis FirstGroup får lov til at overtage en del af lånet, siger hun.

Vurderingen af, om lånet og vilkårene herfor var en god idé, skal ses ud fra forventningerne på tidspunktet, da lånet blev givet.

At en privat part langt senere træder ind på samme vilkår, vil ikke automatisk betyde, at der ikke er tale om statsstøtte, understreger Grith Ølykke.

- Der kan være andre incitamenter for FirstGroup til at overtage en del af lånet, end at lånet sker på markedsvilkår, og at det i udgangspunktet var en god aftale, siger hun.

DSBFirst står nemlig over for en mulig konkurs, og som ejer af 30 procent af aktierne i selskabet, kan det betyde, at FirstGroup må punge ud.

- Det kan være billigere for FirstGroup at træde ind på de aktuelle lånevilkår end at betale den garanti, der tilsyneladende udløses ved, at DSBFirst går konkurs, siger Grith Ølykke.