Mæglere venter forårs-fald på huspriser

Ejendomsmæglerne forventer faldende huspriser i foråret. Det viser ny undersøgelse fra ejendomsmæglerforening

Hver fjerde ejendomsmægler forventer, at huspriserne falder i det kommende kvartal. (Foto: Per Folkver)
Hver fjerde ejendomsmægler forventer, at huspriserne falder i det kommende kvartal. (Foto: Per Folkver)

Hver fjerde ejendomsmægler forventer, at huspriserne falder i det kommende kvartal, mens kun syv procent tror, at der er prisstigninger på vej. Det viser en undersøgelse blandt landets mæglere.

De har generelt afdæmpede forventninger til boligmarkedet her ved tærsklen til andet kvartal. Undersøgelsen er lavet af Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Mæglerne er blevet mere dystre i deres forudsigelser om boligpriserne, siger ejendomsmægler-foreningens formand, Steen Winther-Petersen.

Dette skyldes især, at renten på realkreditobligationer er steget. Det har øget udgifterne ved at sidde i en ejerbolig og betyder, at færre har råd til at købe.

Mæglernes afdæmpede forventninger afspejler også en usikkerhed, som de oplever ude i markedet blandt forbrugerne, påpeger mæglernes formand.

- Det kan lige nu blandt andet tilskrives den europæiske centralbanks renteforhøjelse og ikke mindst den hjemlige debat om at begrænse brugen af afdragsfrie og variabelt forrentede boliglån, siger Steen Winther-Petersen.

De forsigtige forventninger til boligmarkedet går igen på tværs af landet. I samtlige regioner er der flere mæglere der forventer prisfald, end mæglere som tror på prisstigninger.

Mindst pessimistiske er mæglerne i Region Hovedstaden, hvor 70 procent forventer uændrede huspriser og 12 procent endda stigende priser. Værst står det til med optimismen i Region Sjælland, hvor 42 procent af mæglerne forventer dalende huspriser.

- Det er bemærkelsesværdigt, at selv der, hvor der er bedst gang i boligmarkedet, nemlig i hovedstadsområdet, har mæglerne meget lave forventninger til prisudviklingen, siger Steen Winther-Petersen.