I morgen dræber dansk medicin i Texas

Cleve Foster vil tirsdag som den første i staten Texas blive henrettet med et produkt fra danske Lundbeck

Tirsdag vil den amerikanske stat Texas for første gang benytte et middel fra den danske medicinalfirma Lundbeck til en henrettelse.

Det er den dødsdømte Cleve Foster, der vil få indsprøjtet stoffet pentobarbital under eksekveringen. Lundbeck er det eneste firma, som fører netop pentobarbital på det amerikanske marked.

Texas har valgt at benytte produktet, da der er mangel på det middel, som normalt bruges til henrettelser.

Det kommer i første omgang til at eksekvere straffen for en voldtægt og efterfølgende drab, som faldt sted kort før jul i 2001.

Cleve Foster er blevet kendt skyldig i forbrydelsen mod den dengang 22-årige Rachel Urnosky. Hun blev fundet voldtaget og skud i byen Fort Worth i Texas.

Nu skal Forster altså meget snart modtage straffen for forbrydelsen ved hjælp af det danske produkt.

På den måde efterfølger Texas staterne Ohio og Oklahoma, der allerede benytter det dansk producerede præparat til henrettelser af dødsdømte.

Da det i sidste måned kom frem, at Texas også ville til at henrette med Lundbeck-produktet, blev det mødt med magtesløshed fra virksomhedens side.

- At Texas nu også vil bruge vores medicin til henrettelser forstærker kun vores bestyrtelse. Men vi er uden kontrol over, hvordan andre vælger at bruge vores medicin, sagde pressechef i Lundbeck, Mads Kronborg, til Business.dk.

- Derfor står vi i et stort dilemma: Vi kan trække produktet tilbage, men så vil mange mennesker miste muligheden for behandling. Det eneste vi kan gøre er at skrive et brev til Texas, hvor vi klager over situationen, fortsatte han.