Vanvidspriser på busser og tog

Helt til grin: 500 procent er et klippekort i København steget siden 1980. Det svarer til, at en liter benzin skulle koste 28 kr.

Det er blevet hamrende dyrt at køre med bus og tog (Privatfoto)
Det er blevet hamrende dyrt at køre med bus og tog (Privatfoto)
Følg Samfund

Stik imod regeringen og transportminister Hans Christian Schmidts klare mål om at få flere til at køre med offentlige transportmidler, er prisen for at hoppe på de lokale busser, tog eller metro kun gået én vej - og det er op.

Billetter og klippekort er steget langt mere end priserne på mange dagligvarer. Siden 1980 er prisen på et trezoners klippekort i hovedstaden steget 500 procent - fra 30 kr. til 180 kr. i dag. Hvis benzinpriserne havde fulgt samme udvikling, havde en liter i dag kostet 28,56 kr.

LÆS: Asfalt-minister: Nægter at tale om vanvittige buspriser

- Transport er på mange måder dyr i Danmark. Hvis man ikke er fast pendler og har et månedskort, er vi blandt de dyreste i Europa, siger Alex Landex, trafikforsker på DTU Transport.

Virkningsløst prisloft
Det lød ellers rigtig godt, da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2004 bebudede, at nu skulle det være slut med store prisstigninger.

Først i 2007 fik man lavet et takstloft, der skulle bremse prisernes himmelflugt, men det har reelt kun hjulpet pendlerne. Siden loftet kom, er en tozoners billet i hovedstadsområdet steget med godt 27 procent. Samtidig nåede busselskaberne at skrue priserne op, før loven om takstloftet trådte i kraft. Loftet giver nemlig bare trafikselskaberne, der står for den lokale bus -og togdrift, en maksimumgrænse for, hvor meget priserne må stige hvert år.

Kaldt i samråd
Transportministeren skriver på sin hjemmeside - ' Min vision er at flytte mest mulig trafik over på kollektiv trafik.' Alligevel nægter han at stille op til interview med Ekstra Bladet om priserne. Det har fået Enhedslistens trafikordfører Per Clausen op af stolen:

LÆS DAGENS LEDER: Visioner og vinduespynt

- Det er nødvendigt med aktiv politik handling. Derfor skal Hans Christian Schmidt tvinges ud af sit flyverskjul. Det forsøger jeg ved at gøre ved at indkalde ham i samråd i folketingets trafikudvalg, siger Per Clausen.

Har du droppet den offentlige transport, fordi der er billigere muligheder? Så skriv til bremer@eb.dk med din historie

Læs hele historien i Ekstra Bladet tirsdag:

- Vanvids-priser på busser og tog
- Ville du betale 55,18 kr. for et kilo havregryn?
- Meget dyere at tage metroen: Det er jo totalt latterligt
- Højskoleelever dropper bussen: Det er billigere at tage en taxi
- Hans 'Asfalt' Schmidt er gået i flyverskjul

Køb eBladet her

Køb Ekstra Bladet iPhone app

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+