Penkowa dikterede udvalgsmedlemmer

Københavns Universitet lod Milena Penkowa diktere, hvem der skulle bedømme mistanken mod hendes afhandling

Penkowa er ikke bleg for at stille krav til ditten og datten. Da mistanken mod hende og hendes lemfældige omgang med forskningsresultater, bestemte hun selv, hvem der skulle gå hendes arbejde efter i sømmene. (Foto: Sara Galbiati)
Penkowa er ikke bleg for at stille krav til ditten og datten. Da mistanken mod hende og hendes lemfældige omgang med forskningsresultater, bestemte hun selv, hvem der skulle gå hendes arbejde efter i sømmene. (Foto: Sara Galbiati)
Følg Samfund

Ledelsen på Københavns Universitet bøjede sig i flere omgange for Milena Penkowas krav til, hvem der måtte bedømme svindelmistanken mod hendes første doktorhandling

Det skriver Politiken.

To gange lykkedes det hjerneforskeren at få ændret sammensætningen af et ekspertudvalg, viser en række dokumenter, der er blevet offentliggjort i Kammeradvokatens redegørelse om Penkowa-sagen.

Efter at et enigt bedømmelsesudvalg i 2003 havde forkastet Milena Penkowas disputats og rejst mistanke om videnskabeligt fup, besluttede universitetets nuværende rektor, Ralf Hemmingsen, at lade andre øjne se på anklagerne.

Først havde han besluttet at bede professor Albert Gjedde undersøge sagen sammen med den svenske professor Anders Björklund.

Men det kunne Milena Penkowa ikke leve med, fordi Albert Gjedde angiveligt var inhabil. Hvori problemet konkret skulle bestå, henstår i det uvisse, da universitets akter på sagen er forsvundet.

- Jeg sagde ja til at påtage mig opgaven og mente ikke, at jeg var inhabil. Som formand for Sclerosefonden har jeg sikkert været med til at behandle nogle af Penkowas ansøgninger.

- Om det kan have været forklaringen, skal jeg ikke kunne sige, for jeg fik aldrig nogen forklaring, siger Albert Gjedde til Politiken.

Heller ikke universitetets andet bud på, hvem der kunne påtage sig opgaven, faldt i Milena Penkowas smag:

- Min klient har indsigelser over for Gorm Danscher, blandt andet fordi han har publiceret sammen med Jens Zimmer, der som bekendt har forsøgt at miskreditere min klient over for dekanen (Ralf Hemmingsen, red.).

Ifølge universitets sagsbehandler var professor Danscher "bestemt ikke" inhabil, blot fordi han havde skrevet en enkelt artikel med Jens Zimmer i 1978. Det mener lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing heller ikke:

- At to forskere engang har skrevet en artikel sammen, er slet ikke nok til at erklære folk for inhabile. Men universitetsledelsen kan selvfølgelig have sat overliggeren højt for at undgå problemer med Penkowas advokat, siger han til Politiken.

Til sidst faldt valget på den pensionerede norske professor Per Andersen, som Milena Penkowa sagde god for - dog først efter også at have sat spørgsmål ved hans habilitet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.