Paven frikender jøderne for Jesu død

I årtusinder har jøderne måttet høre på, at de var skyld i Jesu død. Men det var de ikke, siger Paven nu

I den kommende bog fokuserer Paven på Jesus' senere liv, død og genopstandelse(Foto: AP Photo/Gregorio Borgia)
I den kommende bog fokuserer Paven på Jesus' senere liv, død og genopstandelse(Foto: AP Photo/Gregorio Borgia)

Det har ikke været nogen dans på roser at være jøde. De har været udsat for en række progromer, stigmatisering og det værste af alt; Holocaust. Et af kerneargumenterne i hadet til jøderne har været det ældgamle argument, at de var skyld i Jesu død, da de forlangte Barabbas benådet i stedet for Jesus.

Indtil nu.

I en ny bog frikender den nuværende pave, Benedikt 16., nemlig jøderne for skyld i forbindelse korsfæstelsen af Guds søn. Det skriver The Guardian.

Læs mere:
The Guardian: 'Pope finds Jews not to blame for death of Jesus'

Pavens argumentation er, at hele det jødiske folk ikke kunne have været til stede dét øjeblik, hvor valget til benådelse stod mellem Jesus og Barabbas. Derfor skal jøderne ej heller bæren skylden for, at de var skyld i Jesu død, mener Paven.

Bogen er andet bind af Benedikt 16.'s bog om Jesus af Nazareth. Bind 1 udkom for fire år siden, mens bind 2, hvor jøderne altså frikendes, ventes på gaden den 10. marts.

Grunden til, at historien er ude allerede nu er, at Vatikanet i onsdags frigav uddrag fra den kommende bog.

Ifølge The Guardian gik Vatikanet tilbage i 1965 væk fra begrebet, at jøderne bar de kollektive skyld - men det er angiveligt første gang, at en pave i en så detaljeret og eksplicit grad har afstand til, at jøderne skulle være at bebredje.