Forsvindende få ældre vælger privat pleje

Regeringen ønsker, at hver femte ældre skal have privat hjemmepleje. Blot fire procent vælger det frivilligt

De private leverandører af privat hjemmepleje står til at få et solidt rygstød, hvis regeringens forslag om at hver femte ældre skal vaskes af private hænder bliver gennemført.

Det viser tal fra Ældre Sagen.

I dag har blot fire procent af de ældre nemlig - ad frivillighedens vej - valgt en privat leverandør til at udføre personlig pleje.

Stik imod ånden
- Forslaget vil indføre særlige reservater, hvor kun de private firmaer har adgang til de ældre, og det vil da givetvis styrke firmaerne, siger chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Felbo.

- Om det også vil styrke kvaliteten i ældreplejen, er jo en trossag, men det går i hvert fald stik imod ånden i de ældres ret til selv at vælge, siger han.

Ældre Sagen kritiserer forslaget og hævder, at mange plejekrævende borgere i realiteten mister indflydelse på, hvem der skal tage dem i bad og følge dem på toilettet.

- Regeringen vil angiveligt gerne forhindre, at det offentlige har monopol på ældrepleje. Det gør den så ved at indføre monopol til de private i dele af kommunerne, og det øger jo ikke valgmuligheden, siger Olav Felbo.

Tvangsfjerner hjemmehjælp
Det var socialminister Benedikte Kiær (K), der i onsdagens udgave af Politiken lancerede regeringens forslag om øget udbud i hjemmeplejen, som er en del af den såkaldte konkurrencepakke.

Men få timer efter fandt Dansk Folkepartis kommunalordfører, Hans Kristian Skibby, revolveren frem og skød forslaget ned.

- Hvis man siger til folk, at nu må de ikke bruge den kommunale hjemmehjælp, som de har været vant til i lang tid, så er det jo reelt at tvangsfjerne ens hjemmehjælper, siger Hans Kristian Skibby.

Tvang vil ikke gøre hjemmehjælpen bedre, mener han.

- Man skal give de ældre flere frihedsrettigheder til selv at vælge, hvem der skal gøre det. Men det sker ikke her. Sådan som forslaget fra regeringen er skitseret er der ikke noget, vi kan støtte, siger Skibby.

Vælger private til indkøb
Tal fra Ældre Sagen viser desuden, at de ældre i stort omfang har taget de private firmaer til sig, når det gælder hjælp til praktiske gøremål som rengøring og indkøb.

På dette område har hele 38 procent af de ældre valgt et privat firma.

- Men det er ikke dér, de mange timer - og dermed den store indtjening - ligger. Det er i den plejekrævende del, at der er timer at hente for firmaerne, så det er klart, at de ønsker en større del af dette marked, siger Olav Felbo.

0 kommentarer
Vis kommentarer