Her er kvinder et eksotisk særsyn

Lisbeth Knudsen er med i spidsen for et magtnetværk, hvor kun 16 procent er kvinder - i hver fjerde VL-gruppe er der højst to

Koncernchef Lisbeth Knudsen er en fremtrædende repræsentant for kivnder, som er nået ind i de danske magtcentre - og i VL.gruppe 1. (Foto: Magnus Møller)
Koncernchef Lisbeth Knudsen er en fremtrædende repræsentant for kivnder, som er nået ind i de danske magtcentre - og i VL.gruppe 1. (Foto: Magnus Møller)

Hvis der kommer en ny regering efter dette års folketingsvalg - eller rettere: hvis en ny regering efter valget får Helle Thorning-Schmidt i spidsen - bliver det ikke kun den første danske kvinde-ledede regering. Det bliver også startskuddet til en revolution i erhvervslivets bestyrelseslokaler.

I weekenden kom det frem, at S og SF har planer om at indføre kønskvotering i virksomhedesbestyrelserne. I børsnoterede selskaber vil en S-SF-regering give virksomhederne fire års frist - så skal der være mindst 40 procent kvinder i bestyrelserne.

Raseri mod det ord
Ordet 'kønskvotering' kan få enhver diskussion i Danmark til at løbe grassat. Enten er folk rasende imod ideen - og det er både mænd og kvinder, som finder tanken rædsom - eller også ser de en tvungen tilnærmelse til ligestilling som enten aldeles naturlig eller aldeles nødvendig for virksomhedernes overlevelse.

Mange modstandere af f. eks. en kvoteringsordning som den norske mener, at ting skal komme af sig selv, at ligestillingen modnes.

I så fald går det ikke med særligt raske skridt.

Udfordringerne frem mod 2020
I dag og i morgen har Dansk Selskab for Virksomhedsledelse - en forsamling, som må formodes at have rigtig stor interesse for forslag som det, den socialdemokratiske ligestillingsordfører Julie Rademacher kom frem med i weekenden - et såkaldt VL-Døgn. 6-700 af de godt 3500 medlemmer af danske VL-grupper er samlet i DR's koncerthus for at høre om de udfordringer, de skal se i øjnene frem til år 2020.

Sekretariatet i Dansk Selskab for Virksomhedsledelse skønner, at omkring 20 procent af forsamlingen er kvinder - ligesom de er i grupperne. Det tal skulle, hvis Rademachers forslag var gældende lov, nok være mindst det dobbelte - sekretariatet mener i hvert fald, at kvinders aktivitet i VL-gruppesammenhæng er nogenlunde lige så omfattende som mændenes er.

Kvinderne i VL-gruppe 1
Den 'fineste' VL-gruppe har traditionelt været VL-gruppe 1. Og her blandet syv kvinder sig med 32 mænd - det giver en kvindeandel på meget tæt på 16.

De syv kvinder repræsenterer nærmest alle dele af magtspektret.

Koncernchef og chefredaktør Lisbeth Knudsen fra Berlingske Media springer af mange grunde i øjnene - hun er bl.a. netop blevet kåret som landets mest dagsordensættende mediepersonlighed af journalisternes fagblad. I VL-gruppe 1 kan hun drøfte medieforhold med den tidligere DR-med-mere-boss Mette Bock, som har sat kursen efter en plads i Folketinget som en af spidskandidaterne for broderen Anders Samuelsens parti. Liberal Alliance.

I den bløde del af virksomhedsspektret befinder sig også den tidligere chef for Statens Museum for Kunst, Allis Helleland.

Professorerne
De offentlige kvindelige chefer er repræsenteret ved direktør, stiftamtmand Ninna Würtzen fra Statsforvaltningen Syddanmark, og juraprofessor, tidligere universitetsrektor Linda Nielsen, Københavns Universitet. Mens det private erhvervsliv har direktør for Langepharm Aps, den tidligere centerchef ved Rigshospitalet, professor Gunhild Lange Skovgaard, og direktør Birgit Aagaard-Svendsen, J. Lauritzen A/S, i VL-gruppen.

De syv kvinder deler VL-gruppe med bl.a. Jørgen Mads Clausen fra Danfoss, Mads Øvlisen fra hvad-som-helst, Anders Eldrup fra DONG, Erland Kolding Nielsen fra Det Kongelige Bibliotek, Niels Strandberg Pedersen fra seruminsitutttet og to tidligere offentlige supertopchefer, Helge Israelsen fra Postvæsenet og Tim Sloth Jørgensen fra Forsvaret

2717 mænd, 557 kvinder 124 ved-ikke
ekstrabladet.dk har, ud fra oplysninger fra Dansk Selskab for Virksomhedsledelse i november 2010, gennemgået VL-gruppernes sammensætning. Og har kunnet opgøre kvindeandelen af medlemmer til 17,3.

Tallet bygger på en navneoptælling i de VL-grupper, som er aktive. Her var der 3220 medlemmer. 2717 havde typiske drengefornavne, 557 havde pigenavne. 89 havde et fornavn, som kan bruges af både mænd og kvinder (f. eks. Bo og Kim, som dog må formodes i Danmark især at være drengenavne). 35 fornavne kunne ikke kønsbestemmes...

Gruppen kun med kvinder
De kvinder, som for to måneder siden var registreret i VL-gruppelisterne, er ikke ligeligt fordelt. ikke færre end 24 af de lidt over 100 aktive VL-grupper havde højst to kvinder på medlemslisten.

På den anden side finder man så VL-gruppe 107 med 24 medlemmer. Alle som én er det kvinder!

Det vil næppe være mange af navnene, som får det til at ringe hos ret mange danskere. Ét kan dog have fæstnet sig: Pia Gjellerup, tidligere socialdemokratisk finansminister og Danmarks hidtil eneste kvinde på dén post. I dag er hun politisk chef i juristernes og økonomernes forbund, DJØF.