Melchior: Jøder flygter atter fra Danmark

Bent Melchior: Vi kan ikke bekæmpe islamisternes intolerance med tolerance

Her fra protestmarch mod krigen i Gaza arrangeret af Hizb ut-Tahrir. (Arkivfoto: Benjamin Kürstein)
Her fra protestmarch mod krigen i Gaza arrangeret af Hizb ut-Tahrir. (Arkivfoto: Benjamin Kürstein)

Vi er atter nået dertil, hvor danske jøder sniger sig langs husmurene og fornægter deres tro, fordi organisationer som Hizb-ut-Tahrir truer dem på livet.

- Der er jøder, som ellers ville have båret kalot, der undlader at tage den på, når de går på gaden. Og en del af de jøder, der flytter fra Danmark, gør det blandt andet af hensyn til deres sikkerhed.

Sådan siger tidligere overrabbiner Bent Melchior til Ekstra Bladet.

For langmodige
Han kritiserer Danmarks lempelige omgang med Hizb-ut-Tahrir, som i aften får lov til at holde møde i Den Sorte Diamant i København, skønt organisationen i sin mødeindkaldelse ifølge kulturminister Per Stig Møller opfordrer til at dræbe de danske soldater i Afghanistan.

Danmark er for langmodig, mener Bent Melchior.

I 2003 blev organisationens daværende formand i Danmark, Fadi Abdullatif, dømt for at opfordre til mord på jøder, og i 2006 blev han dømt for mordtrusler mod daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Kniv i ryggen
– Grænsen for frihed går der, hvor den misbruges. Intolerance bekæmpes ikke med tolerance, men med skrappere midler. Vore soldater i Afghanistan, som sætter livet på spil og for nogles vedkommende giver deres liv, må da blive vildt forargede over, at vi samtidig lader Hizb-ut-Tahrir komme med opfordringer til at slå dem ihjel. De vil føle det som en kniv i ryggen – for ikke at sige vejsidebombe, siger Bent Melchior, der selv satte livet på spil som israelsk soldat, da araberne i 1947 angreb den nyudnævnte stat Israel.

I hans øjne forstår det danske civilsamfund ikke den moralske pligt til at være solidarisk med de unge, som det sender i krig. At, når Danmark er i krig, er det hele folket og ikke blot de udsendte soldater, der er i krig.

– Krig kræver indbyrdes loyalitet, men det har vi endnu ikke forstået. De mange, mange år med dyb fred siden 1864 præger os stadig.