Ornesæd får landmænd til at trodse sneen

Bornholmske svineproducenter har oprettet et nødberedskab for ornesæd på en benzintank på Rønne Havn

Mange veje er endnu ikke farbare. (Foto: Benjamin Kürstein)
Mange veje er endnu ikke farbare. (Foto: Benjamin Kürstein)

Bornholmske svineproducenter har trodset både advarsler og snedynger for at modtage en vital leverance af ornesæd på Rønne Havn.

Det fortæller svinekonsulent Stig Andersen, der koordinerer uddelingen af sæd på øen.

- Da det ikke var muligt at køre ud med sæden på grund af snevejret og snemasserne, gik vi over i et nødberedskab, siger Stig Andersen og fortsætter:

- Vi kørte sæden til benzintanken nede på havnen, og så kom landmændene og hentede den. Vi koordinerede det, så ikke alle landmænd behøvede at tage derned, så folk tog med til hinanden, siger Stig Andersen.

Hvis ikke de i alt 31 svinebesætninger havde fået sædleverancen fra Sjælland, kunne det potentielt have sat en 3 uger lang stopper for svineproduktionen. Hvis ikke søerne bliver insemineret, mens de er i brunst, går der nemlig et stykke tid, før de igen er klar til at blive gjort frugtbare.

- Det ville betyde tomgang, og det er der ingen, der har råd til. Når produktionen kører, som den skal, så skal søerne bedækkes, ellers går der tre uger. Så man kan ikke vente, fordi når de er i brunst, så er det nu, det sker, siger Stig Andersen.

Sæden bliver leveret med færgen tre gange om ugen i en kølevogn, der normalt kører rundt på øen og afleverer sæden til de 31 svinebesætninger sammen med andre svineprodukter som for eksempel vacciner og medicin.

Ekstra gravemaskiner, sneslynger, helikoptere og andet materiel er på vej til øen for at hjælpe med den omfattende snerydning.

Ifølge politiet vil maskinerne om en uges tid have gravet så meget sne væk, at øen er tilbage til normaltilstand, hvis altså ikke vejret påny giver voldsomme snefald.