DONG Energy var aldrig i minen

UPS: DONG holdt sig over jorden, da de var i Rusland

DONG har ikke besigtiget minerne i Rusland. (Foto: Benjamin Kürstein)
DONG har ikke besigtiget minerne i Rusland. (Foto: Benjamin Kürstein)

Selvom kullet bliver hentet op af dybet i minen, så var DONG Energy slet ikke dernede, da de besøge deres leverandør SUEK i Rusland. Det er ellers der, at det arbejde, som skal være i orden, foregår:

- På det tidspunkt var vi ikke nede i minen, der var vi ude ved minen med auditørerne og tale med medarbejdere. Men vi var ikke nede i minen, siger kommunikationsdirektør Louise Münter fra DONG Energy.

Læs også: DONG køber kul fra russiske dødsfælder.

Dong Energy har gentagne gange fortalt, at de og deres uafhængige auditør har besøgt SUEK og deres miner i Rusland i 2009. Her skulle de have undersøgt minearbejdernes forhold, men udover at de slet ikke har været i minen, så er det lige pludselig en test-inspektion, som de havde lavet:

- Den audit, vi lavede i Rusland, var en pilotaudit. På det tidspunkt havde der aldrig før været nogen eksterne inspektioner overhovedet i nogen miner. Derfor gik det ud på at finde ud af, hvad man kunne lave fremadrettet.

Vidste at Dong kom
Burde i ikke have været nede i den mine?

- Burde? Jo, al hvad der kan lade sig gøre, bør vi gøre. Jeg ville godt have været nede i minen, og jeg ville gerne have sikret, at det her ikke var sket. Set i bakspejlet ville jeg gerne have været der for 10 år siden.

Undersøgelsen som DONG Energy foretog hos SUEK var foretaget af en uafhængig kontrollør, men DONG Energy forklarer, at SUEK vidste, at de kom på besøg:

- Hvordan kan du være sikker på, at I ikke bliver præsenteret for en kunstig virkelighed – de vidste jo, at I kom?

Kan jo ikke bryde ind
- Der er ikke noget her i verden, som man kan være sikker på, men jeg kan heller ikke komme ind i en anden virksomhed uden at anmelde mit besøg. Vi kan jo ikke bryde ind i deres virksomhed.

- Hvad er din forklaring på, at det I siger, der står I den rapport, der blev lavet efter jeres undersøgelse, overhovedet ikke matcher med det, som Ekstra Bladet har fundet?

- Det kan jeg ikke forklare. Vi kan kun sige, at det vi ved, der er redegjort for, det er, at de har de systemer, som de skal have. Det vi skal undersøge nu, det er, om de systemer så virker i de miner, vi får kul fra.