Overblik over vejret

Bornholm er lukket helt ned, motorvejsnettet på Fyn er ramt af snefygning men flyene flyver fra Kastrup. Al unødig udkørsel frarådes i store dele af landet

Bornholm er totalt lukket ned på grund af vejret. Politiet fraråder al udkørsel og både færge-og bustrafik er indstillet. Billedet er taget lidt uden for Østermarie.(Foto: Læserfoto/Henning Hansen)
Bornholm er totalt lukket ned på grund af vejret. Politiet fraråder al udkørsel og både færge-og bustrafik er indstillet. Billedet er taget lidt uden for Østermarie.(Foto: Læserfoto/Henning Hansen)

Som forudset er lillejuleaftensdag noget af en udfordring for de mange julepassagerer, der forsøger at komme gennem landet og hjem til jul.

Det seneste snefald fra sydvest lillejuleaftens formiddag generer fortsat trafikken voldsomt på motorvejsnettet specielt på Fyn og Trekantsområdet.

Omkring Middelfart, Kolding og Vejle var motorvejene i perioder blokeret i begge retninger og satte de julerejsende på en alvorlig tålmodighedsprøve.

Læs: Hehe- jeg skal holde jul derhjemme.

Lastbiler satte sig i formiddagstimerne på tværs og standsede trafikken på de spejlglatte motorveje, men kort før middag var vejene igen åbne i begge retninger, oplyser Vejdirektoratet.

- Heldigvis har den normale myldretidstrafik været mindre i dag end normalt, men vi forventer et nyt ryk af julerejsende i løbet af eftermiddagen, oplyser informationsmedarbejder Christian Askou fra Vejdirektoratet.

Husk at tjekke vejret på Vejret.dk

Storebæltforbindelsen forventer, at 36.000 biler skal over broen lillejuleaften, heraf de 21.000 i vestgående retning.

Følg situationen for bilister

Politiet ved Sydsjælland og Lolland Falsters Politi fraråder al unødig udkørsel og det samme gør Fyns Politi med hensyn til Ærø og på Langeland.

Det er den kraftige fygning, der vanskeliggør kørsel - specielt på de mindre veje.

Motorvejen på Fyn har været spærret af to lasbiler, der kom på tværs, men politiet er på stedet.

Omkring Middelfart er vejbanen ekstrem glat, oplyser Vejdirektoratet.

Dansk Autohjælp oplyser til Ritzau, at efter en rekordtravl onsdag er der mere stille her lillejuleaftensdag.

- Sidst på formiddagen havde vi haft 536 assistancer, heraf 211 fritrækninger. Det siger noget om, at dem, der kører ud i snevejret, de sidder altså fast, siger vagtcentralchef Ellen Trolle.

Øen er lukket
Vejret holder fortsat Bornholm i et totalt jerngreb, og politiet fraråder al unødig kørsel.

- Vi koncentrerer os fortrinsvist om de køretøjer, der står i vejen for sneplovene. Biler, der sidder fast på mindre veje, kører vi ikke ud til. Men hvis der er nogen, der sidder fast på en bivej i en bil, evakuerer vi dem, forklarer Redningschef for Region Øst, Thomas Reimann til ekstrabladet.dk.

Pansrede mandskabsvogne hjælper Falck med at komme frem, og der bliver i øjeblikket kun kørt akutte sygetransporter, og tidligere på dagen begyndte folk at forlade deres biler på Bornholm, da de simpelthen ikke kunne komme frem.

Otte færger til og fra Bornholm er aflyst og i morgen er fire sejladser aflyst, fortæller færgeselskabet BornholmerFærgen.

Al bustrafik på øen er indstillet.

Se: LIVE TV: Snekaos fra Rådhuspladsen

Ketcuppen på vej ud af flasken
Lige nu er situationen den, at flytrafikken fra Københavns Lufthavn begynder at ligne noget, der minder om normaldrift.

- Ketchuppen er så småt på vej ud af flasken, oplyser pressechefen i Københavns Lufthavn, Søren Hedegaard.

- Der er nu drift på både start- og landingsbanen, og det betyder, at alle fly kommer i luften. Men man skal fortsat regne med forsinkelser på en god times tid, siger Søren Hedegaard.

Torsdag morgen føg og sneede det så meget, at der kun var én bane i drift af gangen, og det gav mange flyforsinkelser.

Men når lillejuleaften er forbi, vil den største del af juletrafikken i lufthavnen være afviklet, lyder det fra Københavns Lufthavn, til ekstrabladet.dk.

Læs: Snestormen varer et døgn

DSB fortæller, at InterCity- og IntercityLyn togene kører, dog med overkommelige forsinkelser på mellem 15-45 minutter.

Til gengæld har DSB på grund af vejret reduceret regionaltrafikken kraftigt.

I går sendte DSB 40.000 passagerer af sted med tog, hvilket er rekord.

Det resulterede dog i, at flere passagerer brækkede sig i de overfyldte toge.

Alle toge mellem København og Malmø er aflyst, og der er bestilt busser til kørsel mellem Kastrup Lufthavn og Malmø C/Lund.

Her kan du følge ændringerne i togtrafikken

Snekaos i Sverige
Også i Sverige er de ligesom os i Danmark hårdt ramt af det voldsomme vintervejr.

Vejret skaber kaos for tog-og biltrafik, og der kører for øjeblikket ingen tog syd for Hässleholm.

- Det er vanskeligt at sætte ekstrabusser ind, da situationen er meget vanskelig på vejene, siger en talsmand for de svenske jernbaner, SJ til Ritzau.

Sneryddere arbejder på højtryk mange steder, men det er ikke tilstrækkeligt. Alle mindre biler må efterlades indtil videre.

Et stort antal biler er kørt fast og venter på hjælp, og der hersker nogle steder kaotiske forhold.

- Vi har flere lastbiler, der er kørt af motorvejen, mens mange personbiler sidder fast. Selv i byerne sidder mange biler, lastbiler og busser fast, siger Johannes Andersson fra Assistancekåren i Lund.

Ved du noget, eller har du billeder af snevejret, så skriver til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224. (Det koster almindelig takst)