Dyrene dør i kulden

Dyrenes Beskyttelse i Nordjylland melder om en stigning i antallet af dyreværnssager. Ejerne giver ikke dyrene det, de skal bruge for at klare sig gennem vinteren - resultatet kan være dyr, der dør af kulde

Det er absolut ikke alle heste, der egner sig til at gå ude døgnet rundt om vinteren. (Arkivfoto)
Det er absolut ikke alle heste, der egner sig til at gå ude døgnet rundt om vinteren. (Arkivfoto)

Det er koldt derude i denne tid, og det mærker dyrene også. Ifølge dyreværnsloven skal dyr, der går ude om vinteren, have mulighed for at gå i læ og rigelige mængder mad og vand. Men det er langt fra alle dyreejere, der kan finde ud af det, mener Dyrenes Beskyttelse. Det skriver TV 2/Nord.

Dyrenes Beskyttelse i Nordjylland har haft knap dobbelt så mange dyreværnssager siden oktober måned som i perioden april til juni i år. I alt har Dyrenes Beskyttelse haft 101 sager i Nordjylland siden oktober. Langt de fleste sager handler om heste og køer, der går udenfor i vinterkulden. Men selv om det også var koldt sidste vinter, så har Dyrenes Beskyttelse haft knap 40 flere sager fra oktober til i dag i forhold til samme periode sidste år.

Frysende katte og døende kaniner
- Sagerne kom ret tidligt i år, fordi vinteren startede så tidligt, og det har været så koldt, som det har. Vi har sager med udegående kreaturer, katte, der ikke kan holde varmen, heste, der ikke kommer ind, og kaniner, der sidder og fryser ihjel i deres bure, siger Kurt Isaksen til TV2/Nord.

Han fortæller, at han sidste vinter havde tre konkrete sager med dyr, der døde på grund af kulden.

- Problemet er jo, at selv om dyr - som eksempelvis køer og heste - er skabt til at være udenfor, så er de jo bag en indhegning. Det betyder, at dyrene ikke har mulighed for at søge i læ, vand eller mad andre steder, siger Kurt Isaksen.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse skal udegående dyr have frisk vand mindst to gange om dagen, når de går udenfor i frostvejr, fordi vandet fryser til.