USA henretter mand med dyremedicin

For første gang er en person i USA blevet henrettet med dyremedicin. Det har skabt voldsomme protester

58-årige John Duty er som den første person blevet henrettet i USA efter bedøvelse med dyremedicinen pentobarbital. Det foretrukne bedøvelsesmiddel ved henrettelser er udsolgt.

Forud for henrettelsen i Oklahoma natten til fredag dansk tid har fremgangsmåden ellers mødt heftig kritik fra eksperter.

De peger på risikoen for, at den dødsdømte ikke bliver bedøvet, før den mere smertefulde dræbende indsprøjtning gives.

På trods af advarslerne valgte myndighederne alligevel at benytte sig af dyremedicinen, da John Duty blev henrettet for drabet på medfangen Curtis Wise i 2001.

- Proceduren begyndte klokken 18.12 vores tid. John Duty var erklæret død klokken 18.18, lød meddelelsen efter henrettelsen.

Forinden havde en appeldomstol slået fast, at det var i orden at gennemføre henrettelsen med dyremedicinen - til trods for advarslerne om den manglende bedøvelse.

Stoffet er "tilstrækkeligt til at fremkalde bevidstløshed hos den indsatte, og sandsynligvis vil det endda være dødbringende i de fleste - hvis ikke alle - tilfælde", lød begrundelsen fra appeldomstolen.

Omvendt har John Dutys advokater været yderst oprevet over beslutningen og har udtrykt bekymring for, at deres klient bliver brugt som "forsøgsdyr" i test af nye henrettelsesmetoder.