Julian Assange for retten i håndjern

Julian Assange fra Wikileaks er igen i retten for at slippe fri fra fængsel i sagen om sex-mistankerne fra Sverige

Julian Assange blev ført ind i retten bag en skærm, som skulle beskytte ham mod nysgerrige. Men en AP-fotograf fik alligevel et glimt af de håndjern, som Wikileaks-lederen var forsynet med. (Foto: AP)
Julian Assange blev ført ind i retten bag en skærm, som skulle beskytte ham mod nysgerrige. Men en AP-fotograf fik alligevel et glimt af de håndjern, som Wikileaks-lederen var forsynet med. (Foto: AP)

Julian Assange, stifter og hovedmand bar den verdensberømte organisation Wikileaks, er - udstyret med håndjern, men med en tommel i vejret i fangetransportvognen, inden håndjernene kom på plads - ankommet fra Wandsworth-fængslet til Royal Courts of Justice i London, hvor appelinstansen High Court i dag afgør, om han kan slippes ud af varetægtsarresten. Omkring 200 tilhørerpladser er allerede optaget af sagens parter og et massivt presseopbud.

Retsmødet forventes ifølge dailymail.co.uk at vare omkring to timer.

Julian Assange har siddet fængslet i et par uger på grund af mistanken om sexovergreb, herunder voldtægt, i Sverige i august i år.

Blandt de 'mest eftersøgte'
Sverige ønsker ham udleveret til afhøring og mulig retsforfølgelse. I første omgang fængslede en dommer Assange, efter at han for små to uger siden frivilligt overgav til til politiet på en station i London. Han havde i da i nogle dage været på det internationale politisamarbejde Interpols lister over 'mest eftersøgte'.

Efter en uge i varetægt ville en dommer i tirsdag løslade Assange mod kaution på 240.000 britiske pund (lidt over to millioner danske kroner), som flere velgørere tilbød at stille for den omstridte Wikileaks-boss. Men de svenske myndigheder ankede på stedet denne kendelse, og det er ankespørgsmålet, som High Court i London nu skal afgøre.

Pengene er klar
Julian Assanges advokat, Mark Stephens, sagde i formiddags uden for retsbygningen, at han og hans klient er optimister.

- Men det hele er op til dommeren. Han skal høre det hele fra begyndelsen.

- Der er ikke ændret noget på vilkårene (for kautionen, red.) Vi regner med at have pengene klar i dag. Det lader til, at de er inde i banksystemet nu, forklarede Stephens.