Nobelpris: Tom stol en lussing til Kina

Systemkritikeren Liu Xiaobo er fængslet i Kina og kunne derfor ikke modtage Nobels fredspris i Oslo

Nobel-prismodtager Liu Xiaobo sidder fængslet i Kina. (Foto: AP)
Nobel-prismodtager Liu Xiaobo sidder fængslet i Kina. (Foto: AP)

Med en tom stol ved overrækkelsesceremonien på rådhuset i Oslo rettede Nobelkomiteen i dag en skarp kritik af Kinas krænkelser af menneskerettighederne.

Den tomme stol symboliserede den kinesiske systemkritiker og Nobel-prismodtager Liu Xiaobo, der fortsat sidder fængslet i Kina.

– Vi beklager, at modtageren ikke er til stede i dag, sagde Nobelkomitéens formand Thorbjørn Jagland i sin tale og tilføjede:

– Han sidder isoleret i et fængsel i det nordøstlige Kina. Heller ikke prisvinderens kone, Liu Xia, eller hans nærmeste familie kan være sammen med os. Der vil derfor ikke blive overrakt nogen medalje eller diplom her i dag, sagde Jagland og placerede derefter fredsprisens diplom og den medfølgende guldmedalje på stolen.

Uden for rådhuset demonstrerede en håndfuld kinesere mod ceremonien, der blev overværet af hundreder af pinger med det norske kongepar i spidsen.

Politisk teater
Kinas regering er rasende over tildelingen af prisen til Liu Xiaobo og kalder overrækkelsen et stykke teater.

– Denne form for politisk teater vil aldrig ryste det kinesiske folks beslutsomhed og tro på at holde en socialistisk kurs med kinesisk særkende, sagde Jiang Yu, talskvinde for udenrigsministeriet i Beijing.

Flere ambassader har meldt fra til den traditionsrige ceremoni. Ud over Kina er det Rusland, Kasakhstan, Tunesien, Saudi-Arabien, Pakistan, Iran, Irak, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Egypten, Sudan, Cuba og Marokko.

Nobelkomiteen kan i stedet glæde sig over fornemt besøg fra Hollywood. Både Denzel Washington og Anne Hathaway er i byen og skal være værter til et arrangement senere på dagen.