USA: Kina er skadelig og ond i Afrika

Kina opfører sig amoralsk og står for en aggressiv kapitalisme i Afrika, vurderer USA, der er stærkt kritisk

USA kritiserer Kinas engagement i Afrika, blandt andet fordi Kina støtter Robert Mugabe. (Foto: AP)
USA kritiserer Kinas engagement i Afrika, blandt andet fordi Kina støtter Robert Mugabe. (Foto: AP)

Kina er en farlig og skadelig konkurrent for USA i Afrika, og Kina er blottet for moral og står for en skadelig kapitalisme. Det fremgår af et notat, som USA's viceudenrigsminister, Johnnie Carson, har forfattet, og som er blandt de dokumenter, WikiLeaks har offentliggjort.

Kina er aggresiv
Kina har i den seneste år ekspanderet stort i afrikanske lande og investeret over 50 milliarder kroner.

- Kina er en meget aggressiv og ondsindet økonomisk konkurrent uden moral, skriver Johnnie Carson, der har ansvar for afrikanske anliggender i det amerikanske udenrigsministerium.

- Kina er i Afrika for Kinas skyld, hedder videre i den ligefremme beskrivelse af Kinas aktiviteter i Afrika.

Støtter Mugabe
Flere end 1600 kinesiske firmaer har investeret i afrikanske lande. Investeringer er for det meste gået til at skaffe råvarer og halvfabrikata til produktionen hjemme i Kina og været rettet mod mineindustrien, olie og gas, handel og byggesektoren.

Som bevis for kinesernes manglende moral peger ministeren på Kinas støtte til kontroversielle afrikanske ledere som Omar al-Bashir i Sudan og Robert Mugabe i Zimbabwe. To ledere der ser stort på menneskerettighederne.

Fremmer ikke menneskerettigheder
Carson er kritisk over, at Kina ikke gør noget for at fremme menneskerettighederne i Afrika, og noterer, at en række afrikanske ledere har rost ledelsen i Beijing for ikke at bringe menneskerettigheder og demokrati på banen.

- USA vil fortsætte med at fremme demokrati og kapitalisme i Afrika. Men den autoritære kinesiske kapitalisme er en udfordring, skriver Carson.

Ud over jagten på råvarer arbejder Kina også på at skaffe politisk og diplomatisk støtte til Kinas interesser i blandt andet FN, vurderer viceudenrigsministeren.

- Kina vil sikre sig afrikanske stemmer i FN og for at modarbejde Taiwans interesser, skriver han.