Det er svært at fjerne PCB-gift fra skoler

Det kan være nødvendigt at rive bygninger ned for at fjerne den farlige miljøgift PCB fra skoler og børnehaver

Der er ingen nemme metoder til at rense skoler, børnehaver og andre bygninger for den farlige miljøgift PCB.

P1 Dokumentar kunne torsdag afsløre, at mange danske bygninger er forurenet med PCB, et giftigt stof, der sidder i fuger, der er mellem 30 og 50 år gamle. Og det er både dyrt og svært at gøre noget ved det.

- Hvis man ikke kan nøjes med at skifte fugen, som kan koste omkring 1000 kroner per meter, skal der i værste fald skrabes to centimeter af alle indvendige overflader for at fjerne PCB'en. Eller også skal bygningen rives ned, siger seniorforsker Lars Gunnarsen, fra Statens Byggeforskningsinstitut.

PCB blev forbudt allerede i 1977 og regnes blandt verdens farligste miljøgifte. Men først i de seneste år har eksperterne fundet ud af, at de gamle fuger hele tiden fordamper og sender giftige dunste ud i de lokaler, hvor fugerne sidder.

Når PCB'en har siddet i en årrække, afdamper det og sætter sig på andre overflader i rummet og forgifter dermed blandt andet børnehavebørn og skolebørn.

- Det er et problem, som ikke har været kendt i særligt mange år, og før det var man kun bevidst om det affaldsproblem, der var forbundet med PCB, siger Lars Gunnarsen.

Den nye og relativt begrænsede viden om PCB gør det vanskeligt at komme giftstoffet til livs i bygningerne.

- Det er en svær opgave. Viden om, hvordan man renoverer bygninger med PCB, er ikke særlig udbygget. Der er ikke nogen klar løsning på problemet, siger Lars Gunnarsen

Især børn risikerer at blive påvirket af det giftige stof. Det viser en undersøgelse, som professor i miljømedicin Philippe Grandjean har været med til at lave.

- Hvis børn udsættes for forøgede mængder PCB, virker de vacciner, som de får, dårligere. Det betyder, at der formentlig er en generel effekt af PCB på immunsystemet, siger professoren.