Handelsskoleelever regner (også) ringe

Unge, som vil eje butikker, kan hverken regne eller læse, når de kommer på handelsskole - men måske kan de blive ministre...

Heller ikke undervisningsminister Tina Nedergaard er helt stærk i hovedregning... (Foto: Peter Hove Olesen. Billedmanipulation: ekstrabladet.dk)
Heller ikke undervisningsminister Tina Nedergaard er helt stærk i hovedregning... (Foto: Peter Hove Olesen. Billedmanipulation: ekstrabladet.dk)

- Det er uhyggeligt!

Nej, det er ikke en djævelsk opfundet intrige fra en ferm tv-serie, vi taler om.

Det er bestyrelsesformanden for Tietgenskolen i Odense, Peter Zinck - medejer af en stor, dansk detailhandelskæde - som kommenterer niveauet for sine elever.

Barnemad for 3.-4. klasse
Unge, som drømmer om en fremtid som butikschefer eller -ejere er så dårligt forberedte, at de ikke kan løse simple regnestykker, som forventes at være barnemad for - ja, børn i 3.-4. klasse. Og der er dem, som ikke kan afkode en simpel overskrift i en avis uden at få den vendt 180 grader (og her bør man måske hellere skrive: vendt på hovedet!).

Det er Berlingske Tidende, som dokumenterer det nærmest deprimerende dårlige niveau. Det sker bl.a. i interviews med elever fra Tietgenskolen, som ikke er en tilfældig ungdomsskole, men faktisk en handelsskole!

Tietgenskolen modtager hvert år 600 unge elever fra Odense og omegn. Det er dem, som satser på at blive fremtidens handelsfolk.

9x5 - nej, det kan jeg ikke
Men en af dem, 18-årige Kasper, erkender blankt, at regnestykket 9x5 - ni gange fem - ikke er noget, han bare kan klare:

- Nej, det kan jeg ikke. Det kan jeg ikke rigtig se for mig, siger Kasper.

Han er ikke alene. Cecilie, som håber på at få egen butik med ti ansatte, erkender, at procentregning ikke er hendes spidskompetence:

- 70 procent af 1.000 kan jeg ikke.

- Hvad så med en tredjedel i procent?

- Det ved jeg ikke. Jeg tror, det er 25 procent, men det er forkert. Måske er det 23?

5.000 bliver til 500
Generelt fortæller Tietgenskolen, at lærerne er holdt op med at måbe, når de beder eleverne skrive 5.000, og de unge prenter '500' i stedet.

Læsning er den også gal med. For eksempel kikser det helt for Malene. Hun får præsenteret en avisforside med et billede af Lars Løkke Rasmussen og overskriften: 'Stort rødt flertal'. Det tolker Malene sådan, at statsministeren 'har stor opbakning i Folketinget'.

Formanden troede ikke på det
Peter Zinck, bestyrelsesformanden, lægger ikke skjul på sin dårlige fornemmelse:

- Det troede jeg ikke på, da jeg som bestyrelsesformand blev orienteret af skolen om disse testresultater. Det er uhyggeligt!

Flere af de unge, som Berlingske interviewer, understreger, at Tietgenskolen har givet dem mod på at lære noget. En ung fyr som Kasper, som gav op over for 9x5, siger rent ud, at han var træt af folkeskolen - og i det hele taget af at lære. Nu ser han helt anderledes på det - han kan lide at gå på Tietgenskolen, passer lektier, lærer om salg - og arbejder tre gange om ugen i en tøjbutik.

Belønnes med Østrig-tur
Malene med de dårlige læseresultater understreger også, at hun får al mulig hjælp på skolen, selv om hun stadig har problemer med at læse. Og hun har fået topkarakteren 12 i sin seneste eksamen. Cecilie med det dårlige forhold til procenter er stadig ked af den tid, hun tilbragte i folkeskolen, men har fået nyt mod på fremtiden på handelsskolen.

Alle tre unge er med på den tur til Østrig, som skolen forbereder som bonus for et godt forløb siden sommerferien.

Og de unge behøver vel heller ikke droppe drømmene om fremtiden, selv om de ikke helt når det niveau, som Lars Løkke, Anders Fogh, Bertel Haarder og andre med ansvar for deres skoletids skolepolitik har krævet.

Her er facitlisten
Den nuværende undervisningsminister, Tina Nedergaard, er heller ikke for spids på regning.
Læs her: 15 plus 16 giver 33

Og så ekstrabladet.dk's facitservice:

9x5 = 45

70 % af 1.000 = 700

1/3 i %: 33,3