Dyrt nederlag til andelskolonihaveejere

Hundredvis af sælgere af andelskolonihaver skal betale store summer tilbage til køberne efter en dom i Højesteret, som udløste tårer

Op imod 300 sælgere af andelskolonihaver må indstille sig på at betale store summer tilbage til køberne. Det bliver konsekvensen af onsdagens principielle dom i Højesteret, som udløste tårer blandt de fremmødte sælgere.

Sælgerne har i årevis kæmpet for retten til at sælge deres andelskolonihaver til markedsprisen. Men Højesteret slår fast, at andelskolonihaver ikke må sælges for et højere beløb end den vurderingspris, som er fastsat af Kolonihaveforbundet.

Vurderingsprisen ligger ofte langt under markedsprisen, som er den pris, der kan opnås i fri handel.

I den konkrete sag solgte Christina Sneum i 2004 sin andelskolonihave i Andelshaverne Kildegården for 315.000 kroner. Nu skal hun tilbagebetale køberen godt 227.000 kroner, som ligger ud over vurderingsprisen. I 2005 blev sælger ellers frifundet i byretten, men den dom blev omstødt i landsretten og nu i Højesteret.

- Jeg har ikke de penge, siger Christina Sneum, der som de andre fremmødte sælgere var meget trist over dommen.

Ifølge hendes advokat, Allan Ohms, vil den få store økonomiske konsekvenser for op imod 300 andre sælgere, som er stævnet af køberne. Disse købere vil nu stå i kø for at få penge tilbage.

Dommen vil også betyde, at der kommer flere penge under bordet i fremtidige handler, siger advokaten.

- Når markedsmekanismerne sættes ud af kraft, og efterspørgslen overstiger udbuddet, så viser erfaringen, at markedet reagerer med penge under bordet, siger Allan Ohms.

Andelskolonihaveejerne udgør cirka 3000 af Kolonihaveforbundets 42.000 medlemmer. Men i dommen skæres de over en kam med lejerne af kolonihaver.

Det er uretfærdigt, mener sælgerne, fordi andelskolonihaver altid har kunnet sælges til markedspris, ikke mindst fordi andelshaveforeningerne selv ejer den jord, deres kolonihaver ligger på.

Men Højesteret fastslår, at Kolonihaveforbundets vurderings- og maksimalpriser gælder for såvel leje- som andelskolonihaver.

Siden 2004 har Kolonihaveforbundet to gange ændret sine regler for værdifastsættelse. Det betyder, at køberen i dag kan sælge til en vurderingspris på 130.000 kroner over vurderingen fra 2004, da Christina Sneum solgte.

Tilbagebetalingen fra Christina Sneum og den højere vurderingspris udgør en samlet gevinst til køber på 357.000 kroner, siger de fortørnede sælgere.