Elfenbenskysten lukker grænserne

Det vestafrikanske lukker sine grænser efter en valgkommission har udpeget præsidentens udfordrer til vinder

Støtter til oppositionsleder Alassane Quattara river en valgplakat af den siddende præsident Laurent Ghagbo ned (Foto: AP)
Støtter til oppositionsleder Alassane Quattara river en valgplakat af den siddende præsident Laurent Ghagbo ned (Foto: AP)

En valgkommission i Elfenbenskysten erklærede torsdag oppositionslederen Alassane Quattara vinder af præsidentvalget i søndags, skriver Reuters.

Forfatningsrådet i landet, som ellers skal godkende valgkommissionens resultat, udtalte, at erklæringen var ugyldig. Det ivorianske militær lukkede herefter landets lande- og søgrænser, uden at fortælle hvorfor.

Der er også blevet lukket for tilgangen til flere radio- og satellitkanaler blandt andre den franske satellitkanal France24 og radiokanalen Radio France International FM.

Den siddende præsident Ghagbos parti, som ønsker valgresultaterne fra fire nordlige regioner annulleret, afviser valgkommissions erklæring om Quattaras sejr. Umiddelbart efter valgkommissionen kom med sin erklæring, sagde formanden for forfatningsrådet, Paul Yao N'dre, som også er en af præsident Ghagbos faste støtter, at valgorganet havde misset en deadline onsdag om at udstede foreløbige resultater.

Forfatningsrådet har nu syv dage til at komme med en endelig optælling, men N'dre har udtalt, at den kan forventes at være der i løbet af få timer. Ifølge valgkommissionens margin, ville forfatningsrådet være nødt til at aflyse næsten 400.000 stemmer til at ændre resultatet.

Fra international side har der været kritik af måden valget har været håndteret på. Den franske præsident Nicolas Sarkozy opfordrede rådet til at 'respektere den vilje, som det ivorianske folk klart har udtrykt' og FN's Sikkerhedsråd advarede Elfenbenskysten om, at det var parat til at træffe 'passende foranstaltninger', - et diplomatisk kodeordet for sanktioner overfor enhver, der forsøger at hindre en ordentlig valgproces.

Senere sagde FN's generalsekretær Ban Ki-moon i en erklæring, at han 'kan forsikre folk i Elfenbenskysten, at de (FN-mission) ... vil træffe alle mulige foranstaltninger, inden for sit FN-mandat, for at holde valgprocessen på sporet, og for at bevare freden og sikkerheden i landet.'

USA opfordrede også indtrængende alle parter i Elfenbenskysten for at respektere resultatet som proklameret af Kommissionen.

- Troværdige og akkrediterede valgobservatører har beskrevet afstemningsstederne som frie og retfærdige, og ingen af parterne må have lov at obstruere valgprocessen yderligere, sagde talsmand for Det Hvide Hus, Mike Hammer.

Valget i Elfenbenskysten har været forsinket i fem år. Det skulle genforene landet, som en krig i 2002-2003 delte i to. I stedet har det blottet splittelsen mellem nord og syd og udløst vold.