Danmark giver Irland stort nødlån

Danmark har milliardlån klar til Irland. Med bidrag gennem EU og IMF kommer den danske hjælp op på 7,7 mia. kroner

Som en del af EU's hjælpepakke til Irland på 85 milliarder euro vil Danmark yde et bilateralt lån på 400 millioner euro - svarende til 3 milliarder kroner.

Det oplyser finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) søndag aften efter et hasteindkaldt EU-møde i Bruxelles.

- En del af denne beslutning er, at Danmark, Storbritannien og Sverige bidrager med bilaterale lån. Det danske bidrag er på 0,4 milliarder euro, siger Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.

Ud over det bilaterale lån vil Danmark også hæfte for henholdsvis 3,4 milliarder og 1,3 milliarder kroner gennem deltagelsen i EU og Den Internationale Valutafond (IMF), som er hovedbidragyderne i den irske hjælpepakke. Dermed kommer det samlede danske bidrag til hjælpepakken op på 7,7 milliarder kroner.

Claus Hjort Frederiksen understreger dog, at det kun er det bilaterale lån, som vil resultere i en reel ekstraudbetaling fra den danske statskasse.

Også Storbritannien og Sverige har ydet bilaterale lån til Irland på henholdsvis 600 millioner euro og 3,8 millioner euro, selvom landene ikke er med i eurozonen.

Ud over den irske hjælpepakke blev eurolandene på søndagens møde enige om hovedlinjerne i en ny permanent krisemekanisme for eurozonen.

Med disse beslutninger har Claus Hjort Frederiksen tiltro til, at det kan lykkes at skabe ro på de finansielle markeder. Selvom finansmarkederne allerede har udpeget Portugal og Spanien som de næste svage led efter Irland, så tror Hjort ikke, at det bliver nødvendigt for EU-landene at lave nye økonomiske hjæpeplaner i den kommende tid.

- Det tror jeg ikke. Spanien og Portugal har indset alvoren i det her, og det vil også blive afspejlet i de reformprogrammer, som de vil præsentere, siger han.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen