Annonce:
Annonce:

Norske FN-soldater hjalp fanger med flugt

Norske FN-soldater hjalp to libanesiske fanger med at udslippe et israelsk kontrolleret fængsel i Libanon i 1992. Det afslører ny bog

Annonce:
Følg Samfund

Ifølge en ny bog hjalp norske FN-soldater i 1992 to libanesiske fanger med at undslippe et israelsk kontrolleret fængsel i Libanon. Det skriver avisen Aftenposten.

Hvis aktionen var blevet opdaget, kunne Norges rolle i FN-styrken i landet stå på spil, og derfor var det med stor risiko, at soldaterne hjalp de to libanesere.

- Dette er det eneste kendte tilfælde af, at FN-styrker har hjulpet libanesiske undslupne. Det er fantastisk, at alle har kunnet holde kæft om det, der ellers havde kunnet ødelægge Norges tilstedeværelse i landet, siger forfatteren Odd Karsten Tveit.

Det er netop journalisten og forfatteren Odd Karsten Tveit, der beskriver hændelsen i sin nye bog.

Redningsaktionen blev dengang sat i værk, da de norske styrker vurderede, at de to libanesere kunne risikere at blive taget til fange, tortureret eller blive slået ihjel, hvis de blev overladt til deres egen skæbne.

Derfor blev de to libanesere i september 1992 klædt ud i norske uniformer og FN-udstyr for derefter at blive kørt forbi israelske soldater og den libanesiske milits i et norsk panserkøretøj ud af det israelsk kontrollerede område.

Historien er blevet holdt hemmelig i 18 år, og først nu har forfatteren fået grønt lys til at fortælle den af den tidligere norske bataljonschef i området.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: