Norske FN-soldater hjalp fanger med flugt

Norske FN-soldater hjalp to libanesiske fanger med at udslippe et israelsk kontrolleret fængsel i Libanon i 1992. Det afslører ny bog

Følg Samfund

Ifølge en ny bog hjalp norske FN-soldater i 1992 to libanesiske fanger med at undslippe et israelsk kontrolleret fængsel i Libanon. Det skriver avisen Aftenposten.

Hvis aktionen var blevet opdaget, kunne Norges rolle i FN-styrken i landet stå på spil, og derfor var det med stor risiko, at soldaterne hjalp de to libanesere.

- Dette er det eneste kendte tilfælde af, at FN-styrker har hjulpet libanesiske undslupne. Det er fantastisk, at alle har kunnet holde kæft om det, der ellers havde kunnet ødelægge Norges tilstedeværelse i landet, siger forfatteren Odd Karsten Tveit.

Det er netop journalisten og forfatteren Odd Karsten Tveit, der beskriver hændelsen i sin nye bog.

Redningsaktionen blev dengang sat i værk, da de norske styrker vurderede, at de to libanesere kunne risikere at blive taget til fange, tortureret eller blive slået ihjel, hvis de blev overladt til deres egen skæbne.

Derfor blev de to libanesere i september 1992 klædt ud i norske uniformer og FN-udstyr for derefter at blive kørt forbi israelske soldater og den libanesiske milits i et norsk panserkøretøj ud af det israelsk kontrollerede område.

Historien er blevet holdt hemmelig i 18 år, og først nu har forfatteren fået grønt lys til at fortælle den af den tidligere norske bataljonschef i området.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller