Plakatsex udsat for censur

Satirisk plakat med Kongehuset, der dyrker gruppesex, må ikke udstilles

Denne plakat af kunstnergruppen Surrend hedder 'Dusken er tilbage'. Den er blevet censureret fra en udstilling i Den Gamle By, hvor Dronning Margrethe sjovt nok er protektor. (Copyright: Surrend)
Denne plakat af kunstnergruppen Surrend hedder 'Dusken er tilbage'. Den er blevet censureret fra en udstilling i Den Gamle By, hvor Dronning Margrethe sjovt nok er protektor. (Copyright: Surrend)

Den kontroversielle kunstnergruppe Surrend har i forbindelse med en stor udstilling i Den Gamle By i Århus fået trusler og bliver udsat for massiv censur.

Alt sammen på grund af denne plakat, der bærer titlen 'Dusken er tilbage', og som helt tydeligt udstiller Kongehuset dyrke gruppesex.

Margrethe er protektor
Denne plakat er åbenbart for stor en mundfuld for Den Gamle By - som pudsigt nok har Dronning Margrethe som protektor.

Derfor må Surrend ikke udstille plakaten på Plakatmuseet, som ligger i Den Gamle By.

- De påstår, det er aftalebrud, at vi vil offentliggøre denne plakat, siger Jan Egesborg, der er den ene halvdel af kunstnerduoen Surrend.

- Men det er simpelthen en omgang vås, mener han.

Må ikke vises overhovedet
Aftalen har ifølge Jan Egesborg hele tiden lydt på, at der skulle udstilles cirka 100 allerede offentliggjorte plakater og femten nye værker - hvor af 'Dusken er tilbage' allerede har vakt stor interesse på trods af, at den ikke har været set af nogen endnu.

Men dette er museumdirektør i Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, ikke enig i.

- Det er en betingelse, at det kun er de aftalte plakater, der vises på udstillingen. Den nye plakat, som Surrend for egen regning har annonceret, vil altså ikke blive vist på Dansk Plakatmuseum. Der ud over må vi forlange, at da den famøse provokationsplakat er blevet forbundet med denne udstilling, så må den heller ikke vises andre steder, mens den retrospektive udstilling kører her, siger Thomas Bloch Ravn til jp.dk, og fortsætter:

- Hvis Surrend ikke holder sig til retningslinjerne, må hele udstillingen aflyses.

Svaret er censur
Og det kan Jan Egesborg ikke acceptere. Derfor har ekstrabladet.dk fået lov til at offentliggøre den kontroversielle plakat i dag.

- Det har vi nemlig lov til. Det er nemlig kun os, som bestemmer over vores værker. Ikke staten, sponsorerne, ledere af nationale museer, politikere eller pressionsgrupper, siger Jan Egesborg.

- Jeg kan jo ikke påstå, at Dronning Margrethe har nedlagt censur på det her. Men det er da et pudsigt sammentræf, at det er hende, der er protektor for Den Gamle By, hvor plakaten skulle have været udstillet.

- Det er grotesk og siger noget om Danmark, når den Gamle By allerede har udstillet plakater, som er satiriske overfor jøder og muslimer. Men når Kongehusets medlemmer og protektor for Den Gamle By skulle føle sig trådt over tæerne, så er svaret censur, siger Jan Egesborg.

Reaktion på bog om Henrik
Plakaten er lavet som en reaktion på bogen 'Enegænger', der er et portræt af Prins Henrik, hvor han kommer med kommentarer til nogle af de rygter, han har været udsat for gennem årene.

Surrend indgik i går en aftale med Dansk Plakatmuseum om at trække den endnu ikke offentliggjorte plakat af kongefamilien, som har sex, ud af udstillingen på Dansk Plakatmuseum, fordi Den Gamle Bys ledelse har lagt et massivt pres på Dansk Plakatmuseums (som ligger i Den Gamle By, red.) leder Peder Stougaard.

- Vi respekterer ham som menneske og ildsjæl, som har kæmpet i mange, mange år for at få et tiltrængt plakatmuseum på benene. Derfor ville vi ikke udsætte ham for et umenneskeligt pres. Men nu går lederen af Den Gamle By i Århus ud og cencurerer plakaten, beskylder os for aftalebrud, og kræver at plakaten aldrig bliver offentliggjort. Så er vi nødt til at sige fra. Og derfor - og KUN derfor - offentliggør vi den nu, siger Jan Egesborg.

Surrend består af Jan Egesborg og Pia Bertelsen. De har lavet flere satiriske tegninger af bl.a. Kongehuset, George Bush, Irans præsident Armedinejad og mange flere. De ser sig selv som 'ytringsfrihedens frontkæmpere'.