Finansdrengenes fede lønfest

Ingen mådehold i banker efter finanskrisen: I fire af de største danske pengeinstitutter boltrer de ansatte sig i gedigne lønstigninger

Mådeholdet under indtryk af finanskrisen gælder tilsyneladende ikke lønningerne til de bankansatte.
Mådeholdet under indtryk af finanskrisen gælder tilsyneladende ikke lønningerne til de bankansatte.

Man skulle tro, at bankerne ville benytte krisen til at vise mådehold og ydmyghed efter deres skurkerolle i forbindelse med finanskrisen.

Og at skatteydernes redningsaktion i form af bankpakke I og II ville få dem til at holde igen med lønudbetalingerne.

Men nej.

Mens resten af samfundet måtte spænde livremmen ind, boltrede fire af de største danske bankers ansatte sig i gedigne lønstigninger på op til ni procent i 2009 – i gennemsnit.

Det viser en opgørelse, Ekstra Bladet har lavet på baggrund af bankernes seneste årsrapporter.

Her har vi set på, hvor meget lønningerne for de ansatte er steget fra 2008 til 2009 i de 12 største banker i landet.

Reddet af skattekroner
Dette alt imens finanskrisen rasede, og den danske stat pumpede 75 milliarder kroner i bankerne for at redde dem fra økonomisk ruin.

Størst er lønstigningen i Nykredit Bank og Nordea med ni procent. På de næste pladser kommer Alm. Brand Bank og Danske Bank med otte og syv procent.

– Lønstigningen er langt over gennemsnittet. De fleste lønmodtagere har måtte nøjes med to-tre procent. Og med tanke på bankernes rolle i finanskrisen, ser det ikke smukt ud, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, der dog samtidig påpeger, at det kan være overenskomster, som er indgået før finanskrisen.

– Men det ændrer ikke på, at der for nogle af bankerne er tale om meget voldsomme lønstigninger. Og det er de almindelige kunder, der betaler – enten i form af dyrere udlånsrente eller højere gebyrer, siger Bent Greve.

Uforståeligt
Finn Østrup, professor i finansiering ved CBS, siger:

– Det er uforståeligt, at de tillader de lønstigninger. Det er en sektor i krise, og den er blevet ledet dårligt gennem lang tid. Så jeg mener slet ikke, finansbranchen har fortjent de lønstigninger, siger Finn Østrup, professor i finansiering ved CBS.

LÆS MERE I EKSTRA BLADET FREDAG:

- Fik 20 millioner i bonus