Ramadanen gør chauffører trætte

Farlige bybusser: Fastende chauffører kører uden at have fået væske i 12 timer

– De muslimske kolleger må lægge sig til at sove i hver eneste lille pause, siger Philip Olsen, der har kørt bybus i København i 29 år. (Foto: Jan Unger)
– De muslimske kolleger må lægge sig til at sove i hver eneste lille pause, siger Philip Olsen, der har kørt bybus i København i 29 år. (Foto: Jan Unger)
I går var første dag i ramadanen – den muslimske fastemåned. Det betyder, at de mange tusinde passagerer i bybusserne fragtes rundt af chauffører, der er trætte og ukoncentrerede på grund af væskemangel. Værst står det til i København. For her er 70 procent af chaufførerne muslimer.

– De muslimske kolleger er så trætte og udmattede, at de lægger sig til at sove så snart, de har blot en lille pause. På tomandshånd indrømmer de da også, at de er mere trætte end ellers, siger Philip Olsen, 53.

Frygter for sikkerheden
– Jeg ved jo fra mig selv, hvordan det er. Især på denne tid af året, da det stadig er varmt. Når jeg sætter mig bag rattet, har jeg altid en flaske vand med. Men glemmer jeg den, bliver jeg utilpas og får hovedpine.

Philip Olsen frygter for sikkerheden, når en bybus med over 70 passagerer skal slippe helskindet gennem byens mylder med en uopmærksom chauffør.

17 timer uden væske
I ramadanen må muslimer hverken spise, drikke eller ryge mellem solopgang og solnedgang. I går betød det, at de måtte klare sig uden hverken vådt eller tørt mellem klokken 03.49 og 20.58 – i 17 timer. De muslimske chauffører, der mødte klokken 16, havde derfor ikke fået væske i 12 timer, da de satte sig bag rattet til en vagt på syv og en halv time.

– Men de vil ikke indrømme, at der er et problem. Ikke, hvis man tror, siger de.

Ifølge Philip Olsen kunne en del af problemet løses, hvis Arriva lod de muslimske kolleger få de tidlige morgenvagter.

– Men det vil vi andre chauffører nok ikke acceptere. Ingen er villig til at give afkald på de attraktive morgenvagter.