Svensk lov mod sexkøb en dundrende succes

Sverige blev i 1999 det første land i verden til at kriminalisere køb af seksuelle ydelser. Det har skubbet problemet med gadeprostituerede videre til Danmark

Den svenske lov mod købesex har halveret antallet af gadeprostituerede. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)
Den svenske lov mod købesex har halveret antallet af gadeprostituerede. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)

En svensk lov, der straffer køb - ikke salg - af seksuelle ydelser, har været sådan en succes, at den har halveret gadeprostitutionen i Sverige. Til gengæld er problemet blevet eksporteret til Danmark og Norge, viser en ny rapport.

Rapporten, som fredag blev overrakt den svenske justitsminister, Beatrice Ask, ser nærmere på følgerne af loven, som Sverige indførte i 1999 i et forsøg på at komme den eskalerende gadeprostitution til livs.

- Evalueringen viser, at forbuddet mod køb af seksuelle ydelser har haft den ønskede effekt og er et vigtigt instrument i forebyggelsen af og kampen mod prostitution og menneskesmugling med seksuelt formål, hedder det i rapporten.

Mens loven, der straffer kunderne snarere end de prostituerede, ikke har ført til et dramatisk fald i prostitutionen som helhed, så er dens egentlige triumf, ifølge rapporten, at 'gadeprostitutionen i Sverige er blevet halveret'.

- Denne reduktion må ses som et direkte resultat af kriminaliseringen af sexkøb, hedder det i rapporten, der er udarbejdet af Sveriges justitiekansler, Anna Skarhed.

Justitiekanslerens opgave er at kontrollere den offentlige forvaltning.

Faldet i gadeprostitutionen har været en smule mindre i Stockholm end i resten af Sverige. I den svenske hovedstad faldt antallet af gadeprostituerede fra 280 i 1998 til 180 i 2008, fremgår det af officielle tal citeret i rapporten.

Inden Sverige blev det første land i verden til at kriminalisere køb af seksuelle ydelser, var antallet af gadeprostituerede i Stockholm nogenlunde lig med antallet i København og Oslo.

Men mens antallet af gadeprostituerede er faldet i Sverige, er den i samme periode strøget i vejret i både Danmark og Norge.

I 2008 var antallet af gadeprostituerede i København og Oslo tredoblet i forhold til 1998, fremgår det af den svenske rapport.

Den første januar 2009 indførte Norge en lov meget lig den svenske på området. Danmark har ingen lov, der kriminaliserer køb af seksuelle ydelser.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen