Se om din læge er i lommen på medicinalindustrien

Danske læger bijobber på livet løs for den medicinalindustri, der producerer den medicin, de udskriver til deres patienter. Se om din læge er på listen

Mange danske læger kan putte godt med pengesedler i lommen - de bijobber nemlig på livet løs for danske og internationale medicinalfirmaer. 1694 af dem gør det lovligt, mens 650 gør det ulovligt. (Modelfoto: Polfoto/Mauritius Images)
Mange danske læger kan putte godt med pengesedler i lommen - de bijobber nemlig på livet løs for danske og internationale medicinalfirmaer. 1694 af dem gør det lovligt, mens 650 gør det ulovligt. (Modelfoto: Polfoto/Mauritius Images)
Følg Samfund

Som patient i det danske sundhedsvæsen kan du langtfra være sikker på, at der ikke ligger økonomiske interesser bag den behandling, du får af din læge.

De danske læger bijobber nemlig på livet løs for de medicinalvirksomheder, der producerer den medicin, lægerne udskriver til deres patienter.

Ifølge nye tal fra Lægemiddelstyrelsen er hele 1694 danske læger på lønningslisten hos en lang række medicinalvirksomheder. Og for mange af lægerne er det slet ikke nok at være tilknyttet en enkelt virksomhed.

Nogle modtager honorarer fra helt op til 13 forskellige arbejdsgivere i medicinalindustrien. Det fremgår af Lægemiddelstyrelsens liste over læger med tilknytning til lægemiddelvirksomheder – en liste du kan se i uddrag på side otte og i dens fulde udstrækning på ekstrabladet.dk.

Må være svært
Mickael Bech, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, vurderer, at dobbeltrollen giver interessekonflikter:

– Problemet er, at valg af behandling kan være betinget af tilknytning til medicinalindustrien, så lægen eksempelvis ordinerer et præparat fra en bestemt virksomhed, som er dyrere, men ikke bedre end de præparater, man ellers kunne have valgt.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, er bekymret for, at bijobberiet skal gå ud over patienterne.

– I det her omfang – når man har så mange arbejdsgivere – så må det være svært at passe sit normale arbejde.

– Det er vigtigt, at man tager det her alvorligt og sørger for, at lægerne kun tjener én herre, og at samarbejdet ikke påvirker lægens daglige arbejde eller holdningen til, hvilken behandling og medicin man giver patienterne, siger Bent Hansen.

Problemet større endnu
Omfanget af lægernes tilknytning til medicinalindustrien er faktisk endnu større end de 1694 læger, der er registreret hos Lægemiddelstyrelsen.

Tallet dækker nemlig kun over de læger, der har indhentet den fornødne tilladelse til bijobberiet. Hele 650 læger har arbejdet ulovligt for medicinalindustrien, oplyser kontorchef Henrik G. Jensen fra Lægemiddelstyrelsen.

– Dem har vi nu givet en påtale – et gult kort, siger kontorchefen.

Næste sanktionsmulighed er en politisag med bøde.

Danske læger har siden 1980’erne skullet have en godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, før de kan tage et bijob i medicinalindustrien. I 2008 blev loven ændret, så medicinalvirksomheder også skal fortælle myndighederne, hvilke læger der bijobber hos dem.

Ved at krydstjekke listerne har Lægemiddelstyrelsens embedsmænd fundet frem til de 650 læger, der bijobber for medicinalindustrien uden tilladelse.

I samme bås
Hos lægenetværket Læger uden Sponsor forholder man sig skeptisk over for samarbejdet mellem læger og medicinalindustri og vil gøre op med den lange tradition for, at læger bijobber og modtager gaver, rejser og anden smørelse fra industrien.

– Når lægerne havner i samme bås som medicinalindustrien, så kan de meget hurtigt komme til at overvurdere de gavnlige effekter og undervurdere de skadelige effekter. Der er megen forskning, som viser, at læger bliver for ukritiske og for positive over for lægemidler, siger Peter Gøtzsche, kontaktperson for Læger uden Sponsor og direktør for Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet.

Forskning viser, at læger bliver for ukritiske og for positive

Er din læge på medicinalfirmaernes lønningsliste?

</p>

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+