Massive lægefejl i Carina-sagen

Uhørt hård lægekritik af Aarhus Universitetshospitals behandling af 19-årigt trafikoffer fra DRs udsendelse, 'Pigen der ikke ville dø'

Omgivet af sin familie kæmpede 19-årige Carina Melchior sig tilbage til livet stik mod Aarhus-lægernes forventning om, at hun ville dø af sine hjernelæsioner. I dag bor Carina på et genoptræningscenter i Hobro.( Foto: DR)
Omgivet af sin familie kæmpede 19-årige Carina Melchior sig tilbage til livet stik mod Aarhus-lægernes forventning om, at hun ville dø af sine hjernelæsioner. I dag bor Carina på et genoptræningscenter i Hobro.( Foto: DR)

Der blev begået massive lægefejl på Aarhus Universitetshospital under behandlingen af østjyske Carina Melchior, der blev verdensberømt i DR-programmet 'Pigen der ikke ville dø'.

Det konkluderer en af landets mest anerkendte specialister i neurokirurgi, overlæge Vagn Eskesen fra Rigshospitalet, i en uvildig gennemgang af forløbet, som han har foretaget for Patientforsikringen.

Carina Melchior på hospitalet. (Foto: DR) Samfund Græd for første gang da hun så filmen

Dengang 19-årige Carina svævede i nogle dage i oktober 2011 mellem liv og død efter en bilulykke, hvor hun pådrog sig kraftige blødninger i hjernen. Lægerne lagde ikke skjul på, at Carina var svært hjerneskadet og i bedste fald kun ville overleve med stærkt handicap og behov for konstant pleje.

Slukkede respirator for at fjerne organer
Efter tre dage med Carina i dyb koma valgte lægerne at anbefale den nærmeste familie at afbryde behandlingen med henblik på at fjerne hendes organer. Hele det hjertegribende forløb blev filmet af et kamerahold fra DR.

Men stik mod alle odds vågnede Carina imidlertid op på tærsklen til døden og genvandt langsomt sin førlighed.

Nu slår neurokirurg Vagn Eskesen fast, at Aarhus-lægerne ikke alene fejlbedømte patientens tilstand, men de drog også en stribe risikable konklusioner, der ikke var fagligt belæg for.

- Det har ikke været særlig livsbekræftende at være anbragt som det eneste unge menneske blandt ældre og meget syge mennesker, siger Carina. (Foto: Ole Frederiksen) Samfund Carina: Jeg er som en baby blandt oldinge

Overlægen skriver direkte, at der flere gange under det ni døgn lange forløb var tale om behandling under 'erfaren specialiststandard'.

Fejl ved måleapparat
Han hæfter sig eksempelvis ved uoverensstemmelse mellem nogle MR-scanninger og høje trykmålinger fra Carinas hjerne, som han skønner mest af alt tyder på defekt måleapparatur. Dette medførte forkert forventning om fatale hjerneskader på grund af øget tryk i kraniet.

Vagn Eskesen peger også på, at Aarhus-lægerne skønnede forkert, da de slukkede for Carinas respirator og fjernede drop og sondemad. Nok var Carinas tilstand dårlig, men hun var langt fra hjernedød.

Carina Melchior på hospitalet. (Foto: DR) Samfund Græd for første gang da hun så filmen

-Patienten var ikke 'uafvendeligt døende'. Det var forkert at kalde behandlingen 'udsigtsløs', pointerer Vagn Eskesen.

- Vi har taget ved lære
Ledende overlæge på Aarhus Universitetshospitals neurokirurgiske afdeling, Carsten Kock-Jensen, har flere gange offentligt beklaget Carina-sagen.

Han tager den hårde kritik til efterretning.

- Der er tale om en lægefaglig vurdering, som vi tager uhyre seriøst. Vi har langt fra selv været tilfredse med forløbet.

- Derfor har vi internt bearbejdet de samme kritikpunkter og udarbejdet nogle meget detaljerede vejledninger med henbik på at imødegå lignende fejl i at opstå.

1 af 2 Knap to år efter ulykken er Patientforsikringen i gang med at udrede det besynderlige forløb, hvor Carina Melchior tilsyneladende var udset til at blive organdonor i levende live. (Foto: Ole Frederiksen)
2 af 2 Omgivet af sin familie kæmpede 19-årige Carina Melchior sig tilbage til livet stik mod Aarhus-lægernes forventning om, at hun ville dø af sine hjernelæsioner. I dag bor Carina på et genoptræningscenter i Hobro.( Foto: DR)
1 kommentar
Vis kommentarer