Gates: Rige bør give halvdelen væk

USA's to rigeste mænd er selv et par gavmilde herrer. Nu prøver de at få andre rigmænd til at give halvdelen af formuen til velgørenhed

Bill Gates håber, at USA's rigeste vil være lige så rundhåndede med deres penge, som han selv har været med sine IT-milliarder. (Foto: AP)
Bill Gates håber, at USA's rigeste vil være lige så rundhåndede med deres penge, som han selv har været med sine IT-milliarder. (Foto: AP)

USA's to rigeste personer, Bill Gates og Warren Buffett, har kastet sig ud i en kampagne, som skal overbevise andre multimilliardærer om, at det er en god ide, at donere halvdelen af formuen til velgørende formål. Projektet kaldes Giving Pledge.

Gates og Buffett, som selv har foræret hovedparten af deres penge væk, har allerede haft held til at overtale flere mangemilliardærer til at følge trop. Det gælder blandt andre filantropisten Eli Broad, Cisco Systems John Morgridge og venturekapitalisten John Doerr.

Hvis målet med at få de allerrigeste amerikanere til at give 50 procent af formuen lykkes, vil det kunne indsamle 600 milliarder dollar (3600 milliarder kroner) til velgørenhed. Fortune magazine kalder bestræbelserne for 'den største pengeindsamling i historien'.

Gates og Buffett søsatte kampagnen sidste år på et hemmeligt frokostmøde med blandt andre investoren George Soros, tv-stjernen Oprah Winfrey og New Yorks stenrige borgmester, Michael Bloomberg.

Gates, der stiftede softwaregiganten Microsoft, har med sin egen velgørenhedsfond The Gates Foundation doneret milliarder af dollar til projekter, som skal forbedre folkesundheden i verdens fattigste lande. Superinvestoren Warren Buffett har offentliggjort et dokument (pdf), hvor han lover, at han vil give 99 procent af sin formue væk.