Århus bliver friby for forfulgt forfatter

Tirsdag tager Århus som den første kommune i Danmark imod en forfulgt forfatter fra Zimbabwe. Den 27-årige forfatter er på flugt fra diktatoren Robert Mugabe

Som den første kommune i Danmark tager Århus tirsdag imod en forfulgt forfatter. Dermed bliver Århus landets første friby.

Århus har valgt at tilbyde asyl til en 27-årig mandlig forfatter fra Zimbabwe, som ifølge foreningen af fribyer, ICORN, har alvorligt brug for beskyttelse.

Igennem de seneste år har den 27-årige forfatter været forvist fra sit hjemland. Han er på flugt fra diktatoren Robert Mugabes håndlangere.

- Det glæder mig, at vi i Århus nu kan være sikker havn for en forfulgt forfatter. Dermed er vi et stort skridt videre i bestræbelserne på at sikre ytringsfriheden bedre kår, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen i en pressemeddelelse.

Navnet på forfatteren bliver af sikkerhedsgrunde ikke offentliggjort, før han tirsdag lander i Aarhus Lufthavn i Tirstrup.

Århus er en af flere danske byer, som deltager i det internationale netværk af fribyer.

Byerne har erklæret sig parate til at tage imod forfattere, der er registreret på International PEN's liste, Writers In Prison.

Fribyerne forpligter sig til at huse forfatterne i to år. De skal hjælpe forfatterne med at skaffe visum og opholdstilladelse med mere for forfatteren og en eventuel familie. Fribyerne skal også sikre en indkomst for forfatteren på mellem 1100 euro og 1500 euro om måneden (8200-11.200 kroner) afhængig af familieforhold.

Fribyen skal desuden sørge for sikre og sunde leve- og arbejdsforhold samt sikre adgang til sundhedsydelser, skolegang, offentlig transport, biblioteker og sprogundervisning.

Herhjemme vil det samlet koste omkring en halv million kroner om året, som de danske fribyer får støtte til fra Kulturministeriet med 150.000 kroner.

0 kommentarer
Vis kommentarer