Unge på flugt fra tvangsægteskab skjules

Når familien truer med vold og udstødelse, står et nyt bosted parat. På en hemmelig adresse kan unge par, der flygter fra et tvangsægteskab, søge sikkerhed.

Et topsikret bosted skal kunne rumme kærestepar, som er i fare, fordi deres familier har modsat sig de unges kærlighed - her er det en 17-årig pige, som måtte flygte fra sin famillie efter vold. (Arkivfoto: Thomas Sjørup)
Et topsikret bosted skal kunne rumme kærestepar, som er i fare, fordi deres familier har modsat sig de unges kærlighed - her er det en 17-årig pige, som måtte flygte fra sin famillie efter vold. (Arkivfoto: Thomas Sjørup)

Danmark har fået sit første botilbud for par, der er på flugt fra deres familie. Den nye topsikrede hjem skal skjule unge, som ikke må få hinanden, fordi deres forældre vil tvinge dem til at gifte sig med en anden.

Gennem fem år har stedet huset omkring 150 kvinder på flugt fra et tvangsægteskab eller æresrelateret vold, men hidtil har medarbejderne måtte sig nej til kvindernes kærester. I fremtiden bliver der også plads til dem.

- Tit flygter de, fordi de har fundet en kæreste, som familien ikke kan acceptere. Men så har vi været nødt til at gribe til nogle kreative løsninger, for eksempel placere kæresten i et sommerhus, siger Anita Johnson, der er direktør for Rehabiliteringscenter for Etniske minoritetskvinder i Danmark, og tilføjer:

- Men det er uden den sikkerhed, som vi kan give her med kameraovervågning, sluser og alarmer.

Parrene kan opholde sig på bostedet i op til et år. Erfaringerne med kvinderne viser, at de mange måneder er nødvendige, når man skal hjælpes videre til en ny tilværelse.

- Når man bryder med sin familie, så bryder man ofte med hele sit netværk. Mange må sige farvel til arbejdet eller uddannelsesinstitutionen, for det er jo de første steder, hvor familien vil forsøge at opsøge dem. Og derfor går der lang tid, før man blive retableret, siger Anita Johnson.

Blandt de kvinder, der har forladt bostedet, er mange rejst med et nyt navn, ligesom myndighederne har hjulpet dem med at få hemmelig adresse.

- Men vi oplever heldigvis også, at vi ved hjælp af mægling kan få familien til at acceptere den unges beslutning og skrive under på, at de ikke vil opsøge dem. Eller lave en ordning, hvor den unge bevarer kontakt med enkelte familiemedlemmer, siger Anita Johnson.

0 kommentarer
Vis kommentarer