Dement nonne sendt i døden på kloster

Abbedisse låste dement nonne ud i en kold gård, fordi hun forstyrrede morgenbønnen i kloster på Djursland

Overgreb og frihedsberøvelse har i årevis fundet sted i det katolske kloster Maria Hjerte Abbedi på Djursland. Det fortæller flere tidligere nonner i klosteret til P1 Dokumentar.

Nonnerne beskriver, hvordan en ældre søster angiveligt er blevet låst inde gentagne gange, fastbundet til en stol med reb samt efterladt i kulden i en aflåst klosterhave, uden mulighed for at komme væk. Mindre end en halv time senere blev søsteren fundet død.

Episoderne foregår tilbage i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne.

Blandt nonnerne i klosteret var på det tidspunkt danske Helene Hägglund og tyske Søster Jordana. Begge nonner var angiveligt vidne til flere forskellige overgreb mod en af klosterets ældre søstre.

Læs også:
Biskoppen går nu ind i sagen

Låst ude
- Søsteren var dement. Hun var gammel og kunne ikke huske, hvor hun var. Hun var meget urolig og løb rundt i klosteret, fordi hun ikke havde en daglig rytme. Og hun blev låst inde på sit værelse eller ude i klosterhaven mange gange, siger Søster Jordana.

Klosteret har i over 20 år været styret af den samme kvindelige leder, Moder Theresa Brenninkmeijer.

Helene Hägglund fortæller til P1 Dokumentar, at hun har set Moder Theresa Brenninkmeijer binde den ældre søster fast til en stol.

- Den første gang, det skete, havde Moder Theresa ikke fundet nøglen til værelset, så hun valgte i stedet for at binde søsteren fast til en stol, så hun kunne sidde der i stedet for at løbe rundt. Og søsteren sad og rev og sled i rebet - det var hendes hænder, der var bundet til ryglænet, siger Helene Hägglund.

Maria Hjerte Abbedi hører som det eneste katolske kloster i Danmark under cistercienserordnen.

Nonnerne inden for denne orden skal leve efter et bestemt sæt af regler, hvor lydighed tillægges afgørende betydning.

Ingen gik til politiet
I Maria Hjerte Abbedi betød det, at Helene Hägglund og Søster Jordana ikke måtte gå imod Moder Theresa Brenninkmeijer.

Derfor gik ingen af dem nogensinde til politiet - heller ikke en tidlig november morgen i 1993, hvor de to nonner angiveligt fandt en af de ældre nonner død i klosterhaven, efter hun var blevet låst ude af Moder Theresa Brenninkmeijer. For ingen af dem måtte fortælle vagtlægen eller klosterets øvrige nonner, hvordan søsteren døde.

- Da Moder Theresa så, at hun var død, og vi skulle hive hende op og bringe hende i seng, fik vi også besked på, at vi skulle sige, hun døde der. At vi har fundet hende der på sit værelse. Så vi skulle lyve, siger Søster Jordana.

Det er strafbart at sætte et menneske i hjælpeløs tilstand eller på hensynsløs måde volde nærliggende fare for nogens liv eller førlighed. Strafferammen er op til otte års fængsel - det fortæller professor i strafferet, Gorm Toftegaard Nielsen.

- Vi har en bestemmelse i straffelovens paragraf 250 om, at det er strafbart at hensætte en anden i en hjælpeløs tilstand. Det er endda en ret alvorlig overtrædelse. Det at hensætte en anden i en hjælpeløs tilstand, omfatter blandt andet det, at man lukker en ude i kulde, selvom vedkommende ikke er tilstrækkeligt påklædt til at overleve, siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Abbedissen er stadig den samme
I efteråret 2001 skrev både Helene Hägglund og Søster Jordana til den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon. De ønskede, at biskoppen fik kendskab til de overgreb, de havde oplevet i Maria Hjerte Kloster. Også flere andre personer inden og uden for klosterets mure advarede biskoppen om forholdene på stedet. P1 Dokumentar har fået adgang til detaljerede breve, hvor flere nonner, en nabo og en tidligere overlæge i psykiatri alle beder biskoppen om at gribe ind.

Men hverken biskoppen i Danmark eller generalabbeden i Rom fandt nogen grund til at fjerne Moder Theresa Brenninkmeijer fra posten som abbedisse. Biskoppen i Danmark har ingen lovmæssig pligt til at tage affære, fordi klosteret ikke hører under hans bispedømme, men i stedet er underlagt cistercienserordnen i Rom. Den dag i dag stadig sidder Moder Theresa Brenninkmeijer derfor stadig som leder af Maria Hjerte Abbedi. Men det er ikke godt nok, mener Helene Hägglund.

- Da Moder Theresa stadig er der og stadig er abbedisse og har en masse unge søstre under sig, så er jeg overbevist om, at det stadig ser ud der, som dengang jeg var der. Når cistercienserordnen ikke tager sit ansvar, som de egentlig burde, så mener jeg, det er biskoppens ansvar. For det her kloster befinder sig i hans bispedømme, og jeg har svært ved at tro, at han er så magtesløs i sit eget bispedømme, siger Helene Hägglund.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen