Danmark på kant med menneskeret

Amnesty International har igen i sin årsrapport kritik mod Danmark - 'Vi tilsidesætter menneskerettigheder, når de er ubekvemme', siger generalsekretær

Demonstrationerne mod udvisning af irakiske flygtningen, som barrikaderede sig i Brorsons Kirke i København, falder i tråd med kritikken fra Amnesty International. (Foto: Miriam Dalsgaard)
Demonstrationerne mod udvisning af irakiske flygtningen, som barrikaderede sig i Brorsons Kirke i København, falder i tråd med kritikken fra Amnesty International. (Foto: Miriam Dalsgaard)

De nye og nyere danske love, som tillader hemmelig retspleje og diskutable garantier for menneskerettigheder, bringer, sammen med tvangshjemsendelser af irakiske flygtninge og utilstrækkelig indsats imod vold over for kvinder Danmark ind blandt de lande, som Amnesty International kritiserer i sin årsrapport.

Amnesty nævner i afsnittet om Danmark den ændring af udlændingeloven, som trådte i kraft - med tilbagevirkede kraft! i juli i fjor. Det er i medfør af den, at mennesker kan blive afvist eller udvist af Danmark af sikkerhedshensyn - efter hemmelig rettergang og med bevisførelse, som ikke fremlægges for den pågældende.

Ikke nogen 'fair trial'
At advokater fra en særlig sikkerhedsclearet liste kan få indblik i materialet ændrer ikke ved, at advokaten ikke må fortælle sin klient, hvad rettens afgørelse bygger på.

Disse forhold strider imod begrebet 'fair trial' - retfærdig rettergang - konstaterer Amnesty.

- Det er hverken særlig prisværdigt eller ærefuldt at blive udsat for Amnestys kritik, konstaterer Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Anmesty International i Danmark. - Men desværre er det i de senere år mere blevet reglen end undtagelsen for Danmark. Vi oplever, at den danske regering i en række sager betragter menneskerettighederne som et privilegium for de udvalgte snarere end universelle rettigheder for alle mennesker.

- Vi underminerer menneskerettighederne, når de er ubekvemme. Det er en skæbnesvanger udvikling og ødelægger vores egen troværdighed, når vi kæmper for retfærdighed ude i verden, fastslår generalsekretæren.

Diplomatiske forsikringer
Andre kritikpunkter over for Danmark er, at Danmark accepterer at få diplomatiske forsikringer, inden personer udvises til lande, der praktiserer tortur og dødsstraf. Disse forsikringer har ikke, mener Amnesty, nogen retsvirkning, hvis de svigtes.

Sagen om den danske statsborger Niels Holck, som står til udlevering til Indien bliver i den sammenhæng kaldt 'et alvorligt tilbageslag for Danmarks rolle som foregangsland i kampen mod tortur', og Lars Normann Jørgensen understreger, at sagen mod Holck burde føres her i landet.

Lyspunkterne - og Norge
Amnestys årsrapport konstaterer, at det rigtig mange steder i verden står skidt til med at leve op til de universelle menneskerettigheder. Således eksekverer en lang række lande - bl.a. USA - stadig dødsstraf.

Enkelte lyspunkter er der dog. Her fremhæver Amnesty International, at flere tidligere statsledere i det forløbne år er blevet tiltalt:

Tidligere præsident Alberto Fujimori fra Peru er tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden.
Tidligere præsident Reynaldo Bignone fra Argentina er tiltalt for kidnapning og tortur.
Tidligere præsident Charles Taylor, Liberia, er genstand for en igangværende retssag.

Blandt de lande, som ikke har nogen anmærkning fra Amnesty International i 2010-årsrapporten, er Norge. Sverige får kritik for en del forhold, der minder om de kritiserede danske. Også Finland får kritik.

Se mere på Amnesty Internationals hjemmeside

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere