Kommuner brugte 4,9 mia. kr. for meget

Kommunerne brugte 4,9 mia. kr. mere i 2009 end aftalt med regeringen. Overforbruget er større end først antaget. Især handicappede, skole og sundhed fylder

4,9 milliarder kroner.

Så stort er det kommunale overforbrug i 2009. Det svarer til 2,2 procent mere end de budgetterede udgifter, oplyser Danmarks Statistik.

Det er især udgifterne til voksne med særlige behov, folkeskolen og sundhedsudgifterne, der sprænger rammen.

Ældre, voksne handicappede og sindslidende og voksne med sociale problemer kostede i året samlet 61,6 milliarder kroner eller 8,4 procent mere end budgetteret.

Udgifterne til folkeskolen er endt på 51,7 milliarder kroner eller syv procent over målet.

Og nettodriftsudgifterne på sundhedsområdet er steget med 14,5 procent i forhold til 2008-regnskabet.

Tallene er større end hidtil antaget. For en uges tid siden kunne TV2 News fortælle, at 93 ud af de 98 kommuner havde brugt fire milliarder kroner mere end aftalt. Det samlede billede viser nu et overforbrug på næsten fem milliarder kroner.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er allerede i dagens udgave af Politiken ude med kritik af kommunerne. Han lægger op til et historisk brud med det aftalesystem, der siden 1970'erne har fungeret mellem staten og kommunerne.

I år er det sidste chance for kommunerne til at bevise, at de kan overholde de aftaler, de selv underskriver, siger han.

- Hvis aftalerne bare skrider, og der ikke er nogen vilje til at løse det fra kommunernes side, så glider vi automatisk over i en model, hvor det er Folketinget og regeringen, der fastsætter hver enkelt kommunes økonomiske vilkår. Vi har set overskridelser så mange gange, at man må ransage sjæl og nyre for at se, om det her system holder, siger han.

Forhandlingerne mellem kommuner og regering om næste års budgetter begynder næste uge.