Annonce:
Annonce:

Ny chokolade-skandale

Chokolade-skandalerne ruller nu for alvor, og det er ikke kun børneslaver der må betale prisen for vores trang til søde sager

Produktionen af Kit Kat truer verdens bestand af orangutanger.
Produktionen af Kit Kat truer verdens bestand af orangutanger.
Annonce:
Følg Samfund

Chokolade-skandalen vil ingen ende tage. Og det er ikke kun børneslaver på Elfenbenskysten, der må betale prisen for vores trang til chokolade.

En af verdens mest truede dyrearter, orangutangen, er også tæt på at blive ryddet helt af vejen - til fordel for Kit Kat. Det skriver Greenpeace i en rapport, der offentliggøres i dag.

Rydder regnskoven
En af ingredienserne i den populære Kit Kat er nemlig palmeolie. Og den olie bliver angiveligt dyrket på indonesiske landområder, der er blevet ryddet for regnskov. Regnskov som den sjældne abe lever i.

Faktisk bliver den verdensomspændene handel med palmeolie betragtet som den allerstørste trussel mod orangutangerne.

- Den ødelæggelse, der sker, er overvældende og Nestlé burde være mere ansvarlige end at være del af det, siger Henrik Pedersen, kampagnechef i Greenpeace i Danmark til ekstrabladet.dk.

Annonce:

Ifølge Greenpeace bliver disse rydninger af regnskov udført af firmaet PT Smart, der bruger illegale metoder.

Fordoblet forbrug af palmeolie
I breve til Greenpeace indrømmer Nestlé, der producerer Kit Kat, at have købt palmeolie fra PT Smart, der er en del af den største indonesiske palmeolieproducent, Sian Mars.

Nestlé er verdens største fødevarevirksomhed og den har fordoblet sit forbrug af palmeolie over de seneste tre år, så det nu er 320.000 ton om året.

Dræbt som skadedyr
I løbet af de sidste to år har Greenpeace fundet beviser på, at Sian Mars har ryddet regnskov i den indonesiske Papua provins. Det betyder at aberne bliver tvunget ud i palmeolie-plantagerne, efterhånden som regnskoven forsvinder. Her bliver de betragtet som skadedyr og dræbt, for at beskytte produktionen af palmeolie.

I løbet af ét år dør mindst 1500 orangutanger til fordel for denne palmeolie-produktion.

Annonce:

Flere chokolade-giganter har trukket sig
Sinar Mars har angiveligt forbrudt sig mod reglerne om skovbrug i Indonesien, og en række firmaer som Magnum, Cornetto og Ben & Jerry's har allerede valgt at bryde deres 20 millioner dollars-kontrakter med firmaet sidste år.

Fødevare-giganterne Nestlé og Kraft indledte også undersøgelser, efter Greenpeace's påstande om, at de har købt palmeolie fra PT Smart. Kraft har nu også strøget deres kontrakt med firmaet.

Nestlé fortsætter
Men Nestlé køber fortsat deres palmeolie fra blandt andet chokolade-producenten Cargill, der selv køber olien fra Sinar Mars.

- Andre store virksomheder gør en indsats for at undgå palmeolie fra regnskovsødelæggende leverandører, men Nestlé sætter bare klappen for det andet øje. Vi kræver at verdens største fødevarevirksomhed tager ansvar for den ødelæggelse, den er en del af. Bryd kontrakten med Sinar Mas nu, kræver Maija Suomela, der er palmeolieekspert i Greenpeace Norden.

Annonce:

Har bedt om redegørelse
- Det er rigtigt, at vi køber olie fra Cargill. Men vi har bedt om forsikring om, at deres leverandører er i orden, siger en talsmand fra Nestlé til den britiske avis 'The Sun'.

Han uddyber at Cargill af bedt Sinar Mars om en redegørelse i april, efter Greenpeace's beskyldninger.

- De (Cargill, red) har indikeret, at de vil stoppe handlen med Sinar Mars, hvis ikke de reagerer der, siger talsmanden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: