Mere end 200 i Danmark støtter somalisk terror

200 til 400 somaliere i Danmark vurderes at støtte terrororganisationen al-Shabaab. Somaliere, der vender sig imod den, udsættes for trusler og intimidering

Den somaliske øksemand, der ville slå Kurt Westergaard ihjel, havde klare sympatier for al-Shabaab. (Foto: Ernst Van Norde)
Den somaliske øksemand, der ville slå Kurt Westergaard ihjel, havde klare sympatier for al-Shabaab. (Foto: Ernst Van Norde)

Mellem 200 og 400 herboende somaliere vurderes at støtte terrororganisationen al-Shabaab. Dertil kommer en større gruppe sympatisører.

Sådan lyder vurderingen i en rapport fra Justitsministeriet skrevet af de to forskere Michael Taarby og Lars Hallundbæk.

Herhjemme er organisationen mest kendt, fordi den mand, der bevæbnet med en økse brød ind hos tegneren Kurt Westergaard i Århus, og en anden somalier, der i Mogadishu dræbte 24 med en selvmordsbombe, var venner og havde klare sympatier for al-Shabaab.

Al-Shabaab bygger videre på islamisk fundamentalisme, er fortaler for en global jihad-ideologi og har en vis kontakt til al-Qaeda.

Selv om al-Shabaabs sympatisører udgør et lille mindretal blandt mennesker med somalisk baggrund i Danmark, forsøger de at presse folk med en anden holdning til tavshed ved hjælp af f.eks. trusler, mener forskerne.

For eksempel blev et familiegravsted i Somalia ødelagt, da en herboende somalier havde ytret sig negativt om al-Shabaab.

Forskerne fortæller, at unge marginaliserede somaliere er i en sårbar position, fordi de har vanskeligt ved at leve op til forældrenes ambitioner. En del forældre støtter religiøs interesse, og det benytter al-Shabaab sig af til gradvist at radikalisere de unge.

Samtidig er forældrene tilbageholdende med at gå til myndighederne, når de bliver nervøse for deres sønners udvikling. De frygter at blive beskyldt for at være medansvarlige.

Truslen fra al-Shabaab har været alvorligt undervurderet, noterer de to forskere, som opfordrer til yderligere undersøgelse af, hvordan al-Shabaab radikaliserer og rekrutterer unge til den globale jihad-kamp.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere