Facebook er en aflyttet dagligstue

Politikere og spindoktorer glemmer, at det de skriver på Facebook er offentligt. Derfor jokker de i spinaten igen og igen

Vi skriver det samme på Facebook, som vi ville sige i dagligstuen. Men det kan hurtigt gå galt. (Foto: Colourbox)
Vi skriver det samme på Facebook, som vi ville sige i dagligstuen. Men det kan hurtigt gå galt. (Foto: Colourbox)

'Skattelettelsernes natur: Først vil vi ikke have dem, når vi så får dem er de aldrig store nok, men hvis nogen truer med at tage dem fra os, så flejner vi på tværs! Danmark er et dejligt land at lege med politik i.'

Sådan skrev statsministerens spindoktor, Søs Marie Serup, på sin Facebook-profil 17. februar 2010. Hun blev efterfølgende ædt levende af landets kommunikationseksperter.

Spinatbedet 'Facebook'
Og Søs Marie Serup er ikke den første spinkdoktor eller politiker, der har jokket i det spinat-bed, der kaldes Facebook.

Men når medietrænede personer gang på gang kommer med udtalelser, de aldrig ville give i tv-avisen, er forklaringen enkel: Vi skriver det samme på Facebook, som vi ville sige i dagligstuen.

- De her eksempler viser jo, at vi til tider glemmer, at Facebook i høj grad er offentlig. Det vi skriver er privat, og vi tror, vi kun skriver til en eksklusiv kreds af venner, men jeg plejer at sige, at det, du skriver på Facebook, skal du også kunne sige på et torv, forklarer Jakob Linaa, lektor ved Medievidenskab på Aarhus Universitet og forsker i brugen af Facebook, til Videnskab.dk.

Falsk anonymitet lokker
Når vi skriver på Facebook og andre sociale medier, ser vi ikke modtageren i ansigtet. Det er ifølge Jakob Linaa Jensen endnu en egenskab, som gør det let at ytre sætninger, der ellers normalt forbliver private.

- Vi bliver fristet af anonymiteten. Altså, at vi ikke har den nærhed og kropslighed, som normalt kendetegner privat kommunikation mellem mennesker. Det gør det nemt at reagere instinktivt og umiddelbart, fortæller han.

Gentager fejl fra email
Han peger på, at vi begik samme fejl, da email begyndte at blive normalt, og derfor forventer han, at vi også vil ændre adfærd på Facebook.

- Vi får ikke flere tåbelige sladder-email rundsendt på arbejdet mere. På samme måde tror jeg, Facebook vil modnes i fremtiden, siger Jakob Linaa Jensen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen