Skandalelæge fik dansk autorisation

Trods advarsler i både Norge og Sverige for blandt andet at have bragt et spædbarn i livsfare efter en omskæring, har lægen Rafik Abu-Ramadan fået lov at praktisere i Danmark

En af Skandinaviens mest berygtede læger har fået autorisation i Danmark. Lægen Rafik Abu-Ramadan har stribevis af fejlbehandlinger og klagesager med sig fra Sverige og Norge. Alligevel har den danske Sundhedsstyrelse godkendt ham i 2007, og han har efterfølgende arbejdet på en dansk lægeklinik i København.

- Noget er gået galt et sted, og Rafik Abu-Ramadan har været god til at presse på, og til sidst få sin vilje, fortæller Nils René, som er afdelingsdirektør ved Socialstyrelsen i Sverige, hvilket svarer til vores Sundhedsstyrelse.

Satte gummiring på spædbarns penis
Rafik Abu-Ramadan har fået fire alvorlige advarsler i Sverige. En af dem fik han i 2003 efter at et kun tre uger gammelt spædbarn var ved at miste livet. Rafik Abu-Ramadan havde foretaget en omskæring på drengen, og efterfølgende havde han sat en gummiring på drengens penis for at stoppe blødningen. Gummiringen bevirkede at drengen ikke kunne tisse, og der gik derfor infektion i såret. - Drengen var så dårlig, at han var lige ved at dø. Han blev reddet på sygehuset, men var i en meget dårlig tilstand, fortæller Nils René til 21 SØNDAG på DR1.

Den svenske Socialstyrelse udtalte, at drengen var blevet udsat for mishandling og havde gennemgået en torturlignende behandling. Rafik Abu-Ramadan blev fyret og fik en advarsel, men han beholdt sin svenske lægeautorisation.

I alt har der været 15 sager på Rafik Abu-Ramadan i Sverige.

Fjernede raskt væv
- På sygehusene havde man anmærkninger om, at han opererede 'groft'. Det blødte meget, og et sted havde han taget væv ud, som ikke var sygt, fortæller Nils René fra den svenske Socialstyrelse.

I 2007 rejser Rafik Abu-Ramadan til Danmark, hvor han får en dansk lægeautorisation på trods af de mange sager i Sverige. Den svenske Socialstyrelse advarer mod lægen i et 13 siders langt brev til Sundhedsstyrelsen, men fordi svenskerne ikke har frataget ham sin svenske autorisation, vil Sundhedsstyrelsen heller ikke nægte ham en dansk. Til gengæld bliver han sat under skærpet tilsyn.

Rafik Abu-Ramadan arbejder på en københavnsk lægeklinik i omkring et år. Her kommer der ingen klager på ham, og Sundhedsstyrelsen ophæver det skærpede tilsyn. Efterfølgende rejser Rafik Abu-Ramadan til Norge, hvor han i 2008 får arbejde på et lægehus i Hammerfest. Her nægter han en gravid kvinde behandling, som lider af svær urinvejsinfektion. Kvinden risikerer at abortere på grund af den manglende behandling.

Rafik Abu-Ramadan bliver fyret i Norge efter at kommunen opdager, hvilke sager han har med sig fra Sverige.

I dag er det uvist, hvor Rafik Abu-Ramadan arbejder. Han har stadig lægeautorisation i Danmark, Norge og Sverige.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag. Trods gentagne forsøg er det ikke lykkedes 21 Søndag at få en kommentar fra Rafik Abu-Ramadan.