Svindel med u-landskalenderen

Halvdelen af de prestigefyldte projekter er ramt af svindel eller har ikke nået, hvad de lovede

Nissebanden i Grønland med bla Flemming Jensen var en kanonsucces, men  der er forsvundet en lille mio kroner af pengene fra ulandskalenderen, som Red Barnet skulle bruge til maya-børn i Guatamala. (Foto: Jyllands-Posten)
Nissebanden i Grønland med bla Flemming Jensen var en kanonsucces, men der er forsvundet en lille mio kroner af pengene fra ulandskalenderen, som Red Barnet skulle bruge til maya-børn i Guatamala. (Foto: Jyllands-Posten)

Danida, DR og store hjælpeorganisationer som Dansk Røde Kors og Red Barnet søsætter hvert år det helt store pr-flagskib, når de fortæller danske børn og deres forældre om, hvad pengene fra Børnenes Ulandskalender skal gå til.

Ekstra Bladet skriver søndag, at flere højtprofilerede ulandsprojekter dog langt fra holder, hvad de lover, men det kommer aldrig frem til offentligheden.

Ekstra Bladet har foretaget en granskning af 10 ulandskalender-projekter, og mindst halvdelen af dem har været ramt af svindel eller fejlslagne målsætninger.

Eksempelvis er et projekt fra Red Barnet anmeldt til Rigsrevisionen på grund af svindel, og et kalenderprojekt fra Amnesty International Danmark, der skulle lære 10.000 kvinder om menneskerettigheder i Colombia, kom kun i kontakt med 1100.

Ekstra Bladet besøgte også syv skoler i Laos, som Dansk Røde Kors har bygget, og flere var i forfald og uden helt basale skolematerialer.

Revisor Arthur Andreasen fra Dansk Revision, der har over 20 års erfaring med økonomistyring af udviklingsbistand, siger til Ekstra Bladet:

- Hjælpeorganisationerne har altid nogle standardfraser, de bruger, når de dækker over mål, de ikke har nået. Problemet er, at der ikke er nogle, der undersøger det, siger han.

Udviklingsekspert, Knud Vilby, tidligere formand for Mellemfolkelig Samvirke, mener, at befolkningen har krav på at få hele sandheden:

- DR og organisationerne har også forpligtelse til at fortælle, hvordan det så rent faktisk er gået med projekterne. Der skal ikke kun være fokus på de positive historier de negative skal også frem.

- Ellers mister folk tilliden, siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet Søndag

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere